Subota, 11.12.2021.

13:31

"Takozvani Ujgurski sud nema nikakave pravne kvalifikacije i kredibilitet"

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odbacilo je kao laž i političku farsu presudu Ujugurskog tribunala sa sedištem u Velikoj Britaniji, prenosi CMG.

Izvor: Beta

Foto: Depositphotos/ ruskpp

Po ovoj presudi Kina je počinila genocid nad Ujgurima i drugim manjinama u Sindjangu, što kineski zvaničnici negiraju.

"Antikineska separatistička organizacija Svetski ujgurski kongres, koja je pod kontrolom antikineskih snaga u SAD i na Zapadu i direktno finansirana od njih, okupila je malu grupu antikineskih elemenata i osnovala 'Ujgurski specijalni sud", navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljenom povodom "pravosnažne presude 'Ujgurskog specijalnog suda'.

"Ta antikineska i separatistička organizacija troši novac na prevarante, kupovinu lažnih informacija i plasiranje lažnih svedočenja u pokušaju da diskredituje Sinđang i da ocrni Kinu", dodaje se u saopštenju i ističe da "takozvani Ujgurski sud nema nikakve pravne kvalifikacije, niti kredibilitet" i da je "takozvana pravosnažna presuda politička farsa koju izvodi nekolicina klovnova".

"Laž je i dalje laž ma koliko puta bila ponovljena. Iako reditelj i glumci ove farse namerno pokušavaju da daju sve od sebe, gledalaca je malo. Laži ne mogu sakriti istinu, ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu, niti mogu zaustaviti istorijski proces stabilnosti, razvoja i prosperiteta kineskog Sinđanga", podvlači se u saopštenju koje prenosi CMG.

Ujgurski tribunal sa sedištem u Londonu koji istražuje navode o kršenju ljudskih prava u Sinđangu zaključio je da je kineska vlada počinila "genocid, zločine protiv čovečnosti i mučenje" nad Ujgurima, Kazahstancima i pripadnicima drugih autohtonih etničkih grupa u toj pretežno muslimanskoj regiji, prenela je Radio slobodna Evropa.

Ujgurski tribunal osnovan je u junu i sastavljen je od britanskih advokata, akademika i poslovnih ljudi, ali prema navodima Bi-BI-Sija, nema podršku britanske vlade.

Osmočlanim panelom predsedava nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs.

Kina osporava legitimitet Ujgurskog tribunala i naziva ga "lažnim sudom" navodeći da nije ni legalan niti verodostojan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: