Utorak, 09.11.2021.

15:30

Plan: Zauzimanje Tajvana bez borbe

Tajvansko ministarstvo odbrane upozorilo je da su kineske oružane snage u stanju da blokiraju sve pomorske luke i aerodrome na ostrvu.

Izvor: Jutarnji list

Plan: Zauzimanje Tajvana bez borbe
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Po njima, ovo predstavlja direktnu pretnju Tajvanu.

U redovnom dvogodišnjem izveštaju, tajvansko ministarstvo piše kako je Kina započela takozvanu "sivu zonu" ratovanja protiv Tajvana, te navodi čak 554 upada kineskih borbenih aviona u tajvansku jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane između septembra prošle godine i kraja avgusta ove godine. Radi se o seriji agresivnih poteza čiji je cilj, veruju vojni stručnjaci, iscrpiti Tajvan.

Kineska narodnooslobodilačka armija u međuvremenu ubrzano radi na modernizaciji svojih oružanih snaga kako bi razvila sposobnosti projekcije sile, te kako bi "ostvarila premoć u mogućim vojnim operacijama protiv Tajvana, te efikasno odvratila strane snage, čime predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti."

Cilj blokada svih luka i aerodbroma

Prema analizi tajvanskih vojnih analitičara, narodnooslobodilačka armija Kine u ovom je trenutku u stanju da izvede istovremenu blokadu ključnih pomorskih i zračnih luka, te svih odlazećih vazdzšnih koridora, čime bi mogla da odseče sve pomorske i vazdušne veze Tajvana s ostatkom sveta, te da prekine dotok vojnih zaliha i logistike.

Kineske akcije, čija je svrha zastrašivanje, iscrpljuju tajvanske vojne resurse i nagrizaju moral tajvanskih snaga, te ciljaju na to da promene status kvo u Tajvanskom moreuzu kako bi u završnici "zauzeli Tajvan bez borbe," tvrdi analiza ministarstva odbrane.

Tajpej stoga planira da pojača svoje planove za asimetrično ratovanje kako bi bilo koji kineski napad učinio "što je više moguće bolnim i teškim po Kinu".

Deo te strategije bili bi i napadi projektilima dugog dometa na mete u kontinentalnom delu Kine, postavljanje polja pomorskih mina u obalna područja, te pojačanu obuku svojih rezervista.

Tajvanska predsednica Tsai Ingven potvrdila je krajem prošlog meseca kako se na ostrvu trenutno nalazi nepoznati broj američkih vojnika, koji s oružanim snagama Tajvana izvode vojne vežbe i pomažu u obuci lokalne vojske.

Iako SAD odbija službeno da potvrdi da li bi bili spremni da vojno brane Tajvan u slučaju kineskog napada - Vašington se obvezao jedino da pruži pomoć u oružju i opremi - predsednik Džo Bajden rekao je prošlog meseca kako bi Sjedinjene Države pritekle u pomoć Tajvanu u slučaju napada.

U slučaju planirane kineske invazije na Tajvan, Američka mornarica mogla bi da blokira Tajvanski moreuz i prepreči put mogućim kineskim desantnim brodovima, prisiljavajući Kinu na eskalaciju sukoba s SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: