"Briselski sporazum podelio Kosovo"

Beograd -- Plan Martija Ahtisarija podsticao je izgradnju Kosova kao građanske države, dok je Briselski sporazum podelio Kosovo na srpski i albanski deo, kaže Ilir Deda.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politike i bivši savetnik kosovske predsednice kaže da je saradnja Ivice Dačića i Hašima Tačija rezultat sticaja okolnosti. "Oni nastoje da produže opstanak na vlasti, a EU i SAD da zatvore ovu priču. Ali kao i sva rešenja na zapadnom Balkanu, i ovo je kratkoročno i polovično", kazao je Deda za Blic.

Na molbu da pojasni šta znači podela Kosova, Deda je odgovorio da to znači "da će Srbima na Kosovu upravljati Beograd i Priština".

"Uvedena je politička i institucionalna segregacija po nacionalnoj osnovi. I Beograd i Priština kratkotrajna rešenja sadržana u ovom sporazumu proglašavaju za 'istorijska', iako ne otvaraju mogućnost komunikacije među narodima, bez koje nema istinskog napretka", smatra on.

Deda je dodao da očekuje korenite promene posle izbora u Srbiji i na Kosovu, ocenjujući da su poslednji lokalni izbori na Kosovu pokazali da se na kosovskoj političkoj sceni dešavaju duboke promene. "Postojeće klijentelističke partije poražene su. Očekujem da će se talas ovih promena preliti i na parlamentarne izbore", rekao je on.

Kada je reč o novoj vladi Srbije, kako je naveo, jasno je da će je formirati SNS. "Te dve nove vlade moraće, kao prvo, da sklope krovni sporazum i njime definišu međusobne odnose u uslovima u kojima se Srbija i Kosovo međusobno ne priznaju i pod kojima Srbija neće sprečavati uključenje Kosova u međunarodne institucije", smatra Ilir Deda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu