Sreda, 08.11.2023.

16:47

Ruski Su-57 kompromitovan?

Dana 5. novembra proukrajinski nalog na Telegramu povezan s ukrajinskim Ministarstvom odbrane tvrdi da ruski Su-57 deluje unutar ukrajinskog vazdušnog prostora.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Ruski Su-57 kompromitovan?
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prema evropskim analitičarima, ukrajinski borbeni avioni MiG-29 i Su-27 nisu u stanju da predstavljaju značajnu pretnju za Su-57, čak i ako su opremljeni raketom vazduh–vazduh AIM-120 AMRAAM.

Ovo je zbog ograničenog dometa rakete, koja ne može da dostigne Su-57 ako deluje izvan vizuelnog dometa pomoću rakete Kh-59MK2.

NATO-ovi avioni za izviđanje i rano upozoravanje lete duž ukrajinsko-ruske granice, iznad baltičkih država i Crnog mora. Oni dele informacije sa štabom ukrajinske vojske i predstavljaju realnu pretnju za Su-57.

Ako su stelt sposobnosti Su-57 ugrožene, može postati vidljiv neprijateljskim avionima. Ovo je posebno tačno ako naiđe na presretača tokom operacija iznad Ukrajine, jer je opremljen raketom Vimpel NPO R-77 kao delom svog arsenala.

Džastin Bronk, istraživač vazdušnog ratovanja i deo tima RUSI (Roial United Services Institute), istakao je problem sa projektilom koji predstavlja izazov za Su-57. On ističe da potencijal Su-57 otežava i činjenica da je avion trenutno opremljen starijom verzijom protivvazdušne rakete "vimpel R-77", odnosno verzijom 1 ili Mk1.

Stelt sposobnosti aviona Su-57 su ugrožene zbog lokacije njegovih peraja ispod krila umesto u unutrašnjem dometu. Prema Bronkovim rečima, razlog za ovakav plasman su peraja.

"S jedne strane, aerodinamična peraja rakete sprečavaju da se postavi u unutrašnje odeljke za oružje Su-57. S druge strane, kada su spolja, projektili kompromituju stelt sposobnosti aviona", rekao je Bronk.

Bronk podseća da Amerikanci imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti, mnogo bolju mikroelektroniku i programiranje i deset puta veće resurse.

"Rusi imaju mnogo drugih problema sa avionima i ograničen budžet."

Mašina nije namenjena za izvoz. Međutim, izvoz je ranije generisao prihode za modernizaciju porodice Su-30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: