Petak, 08.07.2022.

09:57

Umro Abe; Lekari: Iskrvario je

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je upucan danas tokom predizbornog skupa u gradu Nara dok je držao govor, preminuo je.

Izvor: B92, Tanjug

Umro Abe; Lekari: Iskrvario je
EPA-EFE KIMIMASA MAYAMA

Vest su preneli brojni svetski mediji i agencije, uključujući i japanske državne medije.

Abe je pogođen u grudi i leđa, a njegov napadač je uhapšen nakon pucnjave. Abe je ranjen teško i već na mestu napada nije davao znake života. Lekari bolnice u koju je odveden na konferenciji za medije su rekli da je Abe stigao u veoma kritičnom stanju.

U jednom trenutku lekari su uspeli da mu vrate svest, i počeo je da daje veoma slabe znakove života, ali je izgubio mnogo krvi i ubrzo je ostao bez svesti i svi lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Kako je rečeno, smrt je konstatovana u 17.03 časova po lokalnom vremenu, zvaničan uzrok njegove smrti je gubitak krvi. Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu, izvestio je Kjodo.

Ko je bio Šinzo Abe

Pre nego što je 2020. odstupio s dužnosti premijera, Abe je imao najduži premijerski staž u Japanu. Iz kancelarije premijera otišao je zbog lošeg zdravlja.

Zalagao se za ekonomske reforme i uspostavljao ključne diplomatske odnose. Ipak, bilo je i skandala tokom njegovog mandata.

Smatrali su ga simbolom promene i mladosti.

EPA - EFE FRANCK ROBICHON / POOL
Abe je prvi put postao premijer 2006. sa 52 godine, što ga čini najmlađom osobom koja je preuzela premijersku dužnost u Japanu. Smatrali su ga simbolom mladosti i promene.

Abeov prvi mandat bio je buran, pogođen skandalima i nesuglasicama, a okončan je iznenadnom ostavkom. Nakon što je isprva sugerisao da se povlači iz političkih razloga, priznao je da pati od bolesti koja mu je kasnije dijagnostikovana kao ulcerozni kolitis.

To je hronična upala creva koja je zahtevala višemesečno lečenje. Abe je rekao da je bolest na kraju pobedio uz pomoć novih lekova.

Abeov plan za Japan

EPA-EFE KIMIMASA MAYAMA
Abe se ponovo kandidovao pa je 2012. opet postao premijer. U to vreme Japan se još uvek oporavljao od posledica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011, a Abe je naizgled nudio spas.

Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje ekonomije, koja je bila preko 20 godina u stagnaciji.

Abeov plan uključivao je ogromnu državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokratije.

Abe je takođe nastojao da poveća pad stope nataliteta u zemlji tako što je radna mesta učinio prijateljskijim prema roditeljima, posebno majkama. Progurao je kontroverzna povećanja poreza na potrošnju kako bi pomogao u finansiranju vrtića i popunio rupe u japanskom prenapregnutom socijalnom sistemu.

Iako je bilo određenog napretka u reformama, veći strukturni problemi privrede nisu nestali. Deflacija je i dalje bila prisutna, a ekonomija je bila u recesiji čak i pre izbijanja koronavirusa 2020. Tokom pandemije Abeova popularnost dodatno je opala jer su njegov pristup rešavanju problema kritikovali kao spor i zbunjujući.

Abe i spoljna politika

Na međunarodnoj političkoj sceni, Abe je zauzeo tvrd stav prema Severnoj Koreji, ali je hteo da bude mirotvorac između SAD i Irana.

Abe je stvorio i lični odnos s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali taj odnos nije iskoristio da s njim razgovara o pitanjima koja su bitna za Japan poput pitanja Severne Koreje i trgovine. Na kraju je Tramp i dalje hteo da prisili Japan da plati više za američke trupe stacionirane u svojoj zemlji.

Bivši japanski premijer pokušao je popraviti veze i s Kinom i Rusijom. Ali, dogovor s Rusijom o spornim severnim ostrvima nije postignut, a i propao je i plan da kineski predsednik Si Đinping dođe u državnu posetu Japanu.

Abe nije hteo da napravi kompromis u vezi Južne Koreje i nerešenih ratnih sporova te je nastavio s planovima za reviziju japanskog pacifističkog ustava.

Tokom svog mandata Abe je izdržao političke oluje. Trebalo je da ostane premijer do kraja 2021. ali je s dužnosti odstupio, po drugi put, u avgustu 2020. Tako je završio njegov drugi mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: