Četvrtak, 06.10.2022.

12:19

U toku Samit Evropske političke zajednice, Vučić se sastao sa brojnim liderima i dobio podršku VIDEO/FOTO

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, Pragu, u toku je Samit Evropske političke zajednice. Učesnici samita se okupljaju.

Izvor: B92

U toku Samit Evropske političke zajednice, Vučić se sastao sa brojnim liderima i dobio podršku VIDEO/FOTO
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Radi se o novom neformalnom formatu, koji je prvi put pomenuo predsednik Francuske Emanuel Makron, a koji će okupiti, između ostalih, i raniju članicu EU Veliku Britaniju, višedecenijskog kandidata za pristup Tursku, ali i novog kandidata Ukrajinu, te i kandidate i one koje nisu sa Zapadnog Balkana.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU. Samitu prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sastanku, a on se na Instragramu zahvalio premijeru Češke Petru Fijali na dobrodošlici.

"Hvala ljubaznom domaćinu @petr.fiala1964 na srdačnom dočeku. Na Samitu ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a Srbija će voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana", navedeno je na Instagram profilu "Buducnostsrbijeav".
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se tokom samita sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Takođe, imao je susrete sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i finskom premijerkom Sanom Marin.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se susreo i sa albanskim i severnomakedonskim premijerima, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, koji su nedavno boravili u poseti Srbiji.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije imao je sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Hejdarom Alijevim.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić imao je susret sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se, takođe, susreo sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, koji je nedavno bio u poseti Srbiji. Kancelar Nemačke Olaf Šolc se sledeći pozdravio sa Vučićem.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić sastao se i sa premijerom Slovačke Eduardom Hegerom. Vučić je podelio grupnu footgrafiju na svom Instagram profilu uz sledeći opis:

"Lideri na okupu pred početak diskusije o najbitnijim pitanjima koja opterećuju ceo svet. Kao i uvek i na svakom mestu, zastupaću pozicije Srbije ozbiljno i odgovorno, jer je to jedini pravi put i pristup za rešavanje sve većih problema u Evropi".

Vučić dobio podršku tokom izlaganja

Tokom izlaganja svih prepreka koje ne nalaze na putu našoj zemlji, dobio je snažnu podršku od predsednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Nemački kancelar Olaf Šolc je pažljivo slušao izlaganje predsednika Srbije.

Vučić još jednom zamolio sa razmotre odluku o zabrani uvoza nafte Vučić se sastao i sa predsednikom Češke, Milošem Zemanom i naglasio da su razgovarali o mnogim temama.

"Sa dragim i poštovanim prijateljem razmenio sam mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice, pogotovo u svetlu aktuelne energetske situacije, ali i u brojnim drugim aspektima. Kao i uvek, slušao sam mudre procene iskusnog državnika i iskrenog poštovaoca naše zemlje", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.
Vučić se nakons vih sastanaka sastao i sa Šolcem i Makronom, koji je i predložio novu političku zajednicu.
Vučić je održao razgovor sa Ursulom fon der Lajen i obratio se na svom instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: