Utorak, 05.05.2020.

21:18

Bild objavio tajni izveštaj: "Kina je lagala"

Kina je navodno lagala o epidemiji ne bi li pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu pre nego što su one postale najtraženija roba.

Izvor: index.hr

Bild objavio tajni izveštaj:
Getty Images / Stringer

Tako barem tvrdi američko tajno izveštaj koje je objavio njmački tabloid Bild. Reč je o četiri stranice tajnog izveštaja američkog ministarstva unutrašnje betbednosti u kojima se navodi da je Kina prevarila svet te zataškavala informacije o koronavirusu ne bi li se što pre opremila zaštitnom opremom od ostatka sveta.

Njegov sadržaj sugeriše da je Kina prikrivala epidemiju koronavirusa kako bi se snabdela sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama. Bild navodi da je Kina namerno umanjivala opasnost virusa početkom januara. U isto vrijeme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Isti izveštaj kaže da je Peking, kako bi sebi neprimetno osigurao prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških kecelja, te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze.

Isto tako, nitko u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nije bio upoznat s događanjima u Kini u vreme početka pandemije.

Takođe, Kina je ućutkala lekare koji su početkom januara upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posledica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španije, piše Bild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: