Nauka 1

20.05.2024.

18:19

Snažna solarna erupcija bi mogla da pogodi Zemlju i izazove katastrofalnu geomagnetnu oluju

Naučnik upozorava da bi snažne solarne erupcije mogle da pogode Zemlju 2025. godine i da izazovu najgoru geomagnetnu oluju u 165 godina.

Izvor: B92.net

Snažna solarna erupcija bi mogla da pogodi Zemlju i izazove katastrofalnu geomagnetnu oluju
Shutterstock/remotevfx.com

Podeli:

Dok je Zemlja uglavnom uspela da izdrži jaku solarnu oluju prošlog vikenda, stručnjaci su upozorili da bi snažnije erupcije mogle da nastave da pogađaju do 2025. godine.

Astrofizičar sa Harvarda rekao je za Daily Mail da Sunce još nije dostiglo svoj "solarni maksimum", najenergetskiju tačku svog ponavljajućeg, 11-godišnjeg solarnog ciklusa, u kojem veća turbulencija povećava ukupnu izlaznu energiju Sunca.

Taj "maksimum" će konačno doći sledeće godine, jula 2025.

"Lako bismo mogli da svedočimo mnogo većim olujama u narednih godinu ili dve", rekao je dr Džonatan Mekdauel za Daily Mail.

Ekstremni (G5) geomagnetni uslovi solarne oluje prošlog vikenda nastali su zbog poremećaja na površini Sunca, koja je bila veća od solarnog poremećaja koji je izazvao zloglasni Karingtonov događaj iz 1859. godine.

Karingtonova solarna oluja zapalila je telegrafske žice, prekinula komunikaciju širom sveta, pa čak i poremetila brodske kompase, a stručnjaci za svemirske vremenske prilike predviđaju da bi direktan udar od većih solarnih oluja koje uskoro dolaze mogao biti još gori.


"Definitivno je strašno vreme za satelitske operatere", rekao je dr Mekdauel.

Na "sunčevom minimumu" iz 2019. godine, broj vidljivih sunčevih pega na površini Sunca bio je praktično nula, ali na predstojećem maksimumu u julu 2025. godine, američki Nacionalni centar za predviđanje vremena u svemiru procenio je da bi moglo biti do 115 sunčevih pega.

Ove magnetno guste oblasti turbulencije na solarnoj površini proizvode solarne baklje i snažnije erupcije plazme "koronalne mase" (CME).

Dok 11-godišnji solarni ciklus povećava ukupnu radijaciju koja izlazi iz sunca samo za malih 0,1 odsto, taj višak je veoma koncentrisan u aktivnosti sunčevih pega.

Šta možemo da očekujemo?

Dokumentovano je da ova povećanja na 173.000 teravata sunčeve energije koja neprekidno pogađaju Zemlju, ometaju satelite, zatamnjuju radio komunikacije i ometaju električnu mrežu.

Ali čak i pre najteže faze sledeće godine, kada bi se Zemlja lako mogla naći na liniji vatre od više sunčevih pega, još uvek postoji stalni stres na svetskoj satelitskoj infrastrukturi upravo sada – samo zbog povišenog sunčevog zračenja dok se približava solarnom maksimumu.

"U proteklih nekoliko meseci, čak i bez solarnih oluja, stopa otpora na Hubble [svemirskom teleskopu] bila je 10 puta veća nego što je bila tokom solarnog minimuma", rekao je dr Mekdauel za Daily Mail.

"Ove solarne oluje iako su dramatične zapravo su samo deo priče o satelitima", objasnio je on.


 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: