Sreda, 03.08.2022.

10:03

Potpisan Temeljni ugovor VIDEO

Upravo je potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, prenose mediji.

Izvor: B92

Default images

Prema ranijim navodima medija, patrijarh srpski Porfirije stigao je u Podgoricu ovim povodom.

Temeljni ugovor su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Vlada nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se pre potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

Crnogorski mediji preneli su da je srpski patrijarh Porfirije stigao danas u Podgoricu avionom MUP-a Srbije.

Prilazi vili Gorica su blokirani, a kako javlja novinar CDM-a, u vilu su iz sporedne ulice ušli džipovi. Policijsko vozilo zatvorilo je prilaz vili Gorica. Pored mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ministra pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, potpisivanju su prisustvovali i episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsednik lade Vladimir Joković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potvrdila je i Mitropolija crnogorsko-primorska. Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, Temeljni ugovor je potpisan u 10 sati.

Patrijarh SPC nakon potpisivanja Temeljnog ugovora

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je da je Osnovni sporazum, potpisan danas u Podgorici, nešto što je potrebno državi Crnoj Gori, ali i toj verskoj zajednici.

On je poručio da Crna Gora uvek može, kao što je bila kroz vekove, biti domaćin svim ljudima, bez obzira na to odakle su.

"Ja sam, pre svega, danas zahvalan Bogu, zahvalan Vama, gospodine premijeru, za sve napore koje ste sa svojim saradnicima uložili da se peripetije koje se dešavaju od 2012. godine ovde, na svečan način, okončaju i potpisati Osnovni sporazum između Države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

On je pozdravio sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, kome se ne mole, kom narodu pripadaju".

"Imamo toliko toga zajedničkog kroz vekove, da je zaista luksuz trošiti vreme na ono što nas razlikuje, i povećavati naše međusobne razlike. Vekovi su pokazali da smo potrebni jedni drugima i da ne možemo jedni bez drugih. i da možemo sve kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mesta za drugoga", dodao je on.

Porfirije je rekao da je zahvalan na "osećaju ljudi za ovo o čemu govorim".

"Za to što smo orijentisani jedni na druge i potrebni jedni drugima. Zahvalan sam i svima koji su od 2012. godine dodali kamenčić u mozaik puta koji nas je doveo do ove tačke. Zahvalan sam i onima koji su nisu se uvek slagali da treba da stignemo do ovog trenutka. , oni su, možda nesvesno, a Bog može svakoga da iskoristi na dobro, doprineli da shvatimo koliko je važno da se razumemo.Da još bolje razumemo koliko je važno boriti se za jedni drugima, da još dublje i bolje shvatimo koliko smo jedni drugima potrebni, i koliko kada smo zajedno možemo da napravimo ogromnih koraka, i to za kratko vreme.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: