Petak, 02.08.2019.

13:13

Tramp preti Evropi: Vratićemo vam teroriste

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će "hiljade terorista Islamske države koji su zarobljeni u Siriji vratiti u Evropu".

Izvor: B92

Tramp preti Evropi: Vratićemo vam teroriste
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Kako javlja "Independent", Tramp je rekao da će poslati teroriste evropskog porekla ukoliko evropske zemlje ne budu želele da prihvate svoje građane koji su se u Siriji pridružili terorističkoj ID.

Oko 800 boraca Islamske države poreklom iz Evrope zarobljeno je na severu Sirije zajedno sa ženama i decom.

Trampova administracijaje zahtevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili ID, ali većina zemalja je odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije bezbednosni rizik.

"Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu", rekao je Tramp u Beloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca koji se sumnjiče da su povezani sa terorističkom Islamskom državom.

Reč je o oko 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i dece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i oko 30 dece. Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevesta ID, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ID u Siriji, piše "Independent".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: