Dnevnik: VANU prešla u NVO

Članovi Vojvođanske akademije nauka i umetnosti prešli su u novoformirano naučno društvo "Akademija nauke, kulture i umetnosti Vojvodine", zbog finansiranja.

Izvor: Beta, Dnevnik

Četvrtak, 14.03.2013.

11:36

Default images

Kako je za novosadski Dnevnik objasnio potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, prelazak VANU u nevladinu organizaciju je jedini način da se omogući finansiranje programa na kojima je radila VANU. On je rekao da VANU time nije ukinuta, pošto je odluka Skupštine Vojvodine o njenom osnivanju još na snazi.

On je podsetio da je problem nastao kada je Ustavni sud Srbije osporio pravo vojvođanskim vlastima da finansiraju rad VANU, mada nije osporio i samu odluku pokrajinske skupštine o osnivanju te akademije.

Petrović je naveo da će novoformirano društvo ostati u prostorijama VANU i nastaviće se programi koji su započeti, jer više nema smetnji za finansiranje njihovog naučnog rada koje su postojale u prethodnih osam meseci nakon odluke Ustavnog suda.

Predsednik VANU Julijan Tamaš takođe je rekao da VANU nije ukinuta, već je formirana paralelna institucija, kao prelazno rešenje dok se ovo pitanje ne reši na političkoj ravni.

"Nažalost, naši problemi nemaju nikakve veze sa naukom i kulturom, već su isključivo politički. A to je politika koja je ponizila i VANU i sve građane Vojvodine, a mi smo bili prinuđeni da prihvatimo ovo prelazno rešenje, jer nismo hteli da pristanemo na to da se samoukinemo posle odluke Ustavnog suda o zabrani finansiranja VANU", rekao je Tamaš.

On je ocenio i da isključivo od politike zavisi kako će se ovaj problem razrešiti i dodao da, ukoliko ne bude volje da VANU opstane, alternativa bi mogla biti u formiranju međunarodne akademije u okviru dunavskog regiona.

Jezgro te međunarodne akademije, dodao je Tamaš, predstavljala bi upravo VANU.

Ta ustanova ima 17 članova. Pored univerzitetske nastave i rada na naučnim projektima, njihovu produkciju od 2005. čine 824 objavljena rada u časopisima, 324 urađene recenzije, 40 novih sorti pšenice, 180 predavanja održanih po pozivu, 107 objavljenih knjiga ili poglavlja u monografijama, devet samostalnih slikarskih izložbi i 10 izvodjenja novih muzičkih kompozicija.

Ta akademija pokrenula je i projekat izdavanja Vojvođanske enciklopedije.

VANU je prvi put osnovana 1979. godine, u vreme široke autonomije Vojvodine u SFRJ. Ukinuta je 1992. godine, od kada je u Novom Sadu postojao samo Ogranak SANU. Skupština Vojvodine obnovila je rad VANU 2004. godine, uz velike polemike u javnosti i optužbe za "separatizam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: