Otkazivanje milion i po vakcina?

Moguće je da Srbija otkaže polovinu kontigenta vakcine protiv novog gripa, najverovatnije bez plaćanja "penala", kaže direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 11.01.2010.

01:45

Default images

Vukajlovićeva je za "Večernje novosti" rekla da su pregovori sa “Jugohemija-farmacijom” o otkazivanju dela porudžbine, od ukupno tri miliona doza "Novartisove" vakcine protiv novog gripa, počeli čim je postalo jasno da se ne može utrošiti tri miliona vakcina kupljenih za 799 dinara po dozi.

"Sve je još u fazi pregovora, ali postoji saglasnost da se narudžbina prepolovi", kaže Vukajlovićeva, navodeći da o tome ne odlučuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje, već Vlada.

Odluku o kupovini tri miliona doza, koliko je tražila Radna grupa za odbranu od gripa, usvojila je Vlada Srbije i mi sada čekamo nove instrukcije od Vlade, rekla je ona.

"Nijedna od 850.000 doza koje su do sada ušle u zemlju ne može da se vrati. A koliko ćemo od tri miliona ugovorenih vakcina zapravo i uzeti, odlučiće Vlada Srbije. Učinićemo sve da to prođe sa što manjim finansijskim gubitkom, ili bez njega. Predstavnici ‘Novartisa’ bi oko 15. januara trebalo da dođu u Srbiju", rekla je Vukajlovićeva.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će Vlada u narednim nedeljama doneti odluke u vezi s preispitivanjem potreba za vakcinom protiv virusa H1N1.

Nepun mesec od početka imunizacije u Srbiji, vakcinu je do sada primilo nešto više od 104.000 ili 1,66 odsto stanovništva.

Srbija je do sada platila 500.000 doza. U ugovoru RZZO-a sa “Jugohemija-farmacijom” o kupovini tri miliona vakcina nisu precizirani uslovi eventualnog otkazivanja porudžbine.

Ugovor može da se raskine, ali prodavac u tom slučaju može da traži nadoknadu štete.

"Sa viškovima vakcine suočavaju se mnoge zemlje i čini mi se da je oko novog gripa podignuta velika svetska ujdurma", kaže Vukajlovićeva.

"Činjenica je da farmaceutska industrija na sve načine pokušava da proda svoju robu i to prelazi granicu morala. To nije slučaj samo sa novim gripom, ali je na primeru ove pandemije bilo vidljivije nego u drugim situacijama. Lično verujem da je farmaceutska industrija imala uticaja i na Svetsku zdravstvenu organizaciju", navela je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Institut za javno zdravlje “Batut” i radna grupa za odbranu od gripa ove nedelje bi, po nalogu ministra zdravlja, trebalo da analiziraju dosadašnju imunizaciju i da daju procenu daljeg toka vakcinacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: