RATEL: Zakon garant privatnosti

Zbog negativnih reakcija na pravilnik o nadzoru telekomunikacionog saobraćaja, RATEL navodi da je privatnost garantovana zakonom.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 31.07.2008.

11:43

Default images

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) navodi da su samo propisani tehnički uslovi koji su potrebni za ovlašćeni državni nadzor u oblasti telekomunikacija i to u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, a da isti zakon propisuje zaštitu privatnosti u okvirima na koje se Zakon o telekomunikacijama odnosi.

Uslovi koje je propisao RATEL obavezuju samo "nadprovajdere" (za sada su to samo Telekom Srbija, Telenor, VIP mobile i VeratNet) da ih poštuju. Ostali Internet provajderi ne podležu propisanim obavezama", navodi RATEL.

"Građani ne treba da brinu da će njihova privatnost biti ugrožena pravilnikom koji smo doneli. Ova odluka ne znači da će svako moći da prati razmenu elektronske pošte građana", navodi Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora RATEL-a, u saopštenju te institucije.

"Upustvo o tehničkim uslovima se odnosi samo na nadprovajdere, a nadzor će se odvijati po nalogu nadležnog suda", navodi on.

Obaveze javnih telekomunikacionih operatora definisane su takođe Zakonom o telekomunikacijama, prema kome su oni dužni da nadležnim državnim organima omoguće pristup i analizu podataka, kao i da oforme podsisteme, uređaje, opremu i instalacije za zakonom ovlašćeni elektronski nadzor.

Ova odredba Zakona, kao i odluka RATEL-a, odnose se pre svega na zaštitu od terorizma i prevenciju kriminala, ponavljaju u RATEL-u.

Istim zakonom propisana je i zaštita privatnosti u okvirima na koje se Zakon o telekomunikacijama odnosi: "Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

Radunović navodi da su isti tehnički uslovi propisani i za fiksnu i mobilnu telefoniju i da se već nesmetano primenjuju u našoj zemlji, čime nije narušena privatnost građana.

Da bi privatnost građana bila u potpunosti zaštićena, neophodno je kompletiranje institucionalnih okvira i donošenje zakona koji se direktno odnose na ovu oblast. Zakon o telekomunikacijama, sa odredbama koje se tiču zaštite privatnosti, biće samo deo tog sistema.

"Upustvo smo doneli na osnovu Zakona o telekomunikacijama, koji je u skladu sa Ustavom Srbije. Stoga je nesporno da odluka RATEL-a nije protivna Ustavu", navodi on.

"Konačnu reč o ustavnosti ovakve odluke može da da samo Ustavni sud. Ukoliko Sud proceni suprotno, u potpunosti ćemo poštovati tu odluku", navodi Radunović, a saopštava RATEL.

Osuda pravilnika

Beogradski centar za ljudska prava osudio je donošenje akta RATEL-a, kojim je propisano obavezujuće tehničke uslove za pružaoce Internet usluga radi ostvarivanja elektronskog nadzora nad komunikacijama stanovnika Srbije.

Centar je zatražio od RATEL da povuče "svoje neustavno i protivzakonito uputstvo", a u suprotnom će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti ovog akta pred Ustavnim sudom Srbije.

U saopštenju se pozivaju i Internet provajderi da brane svoja prava i interese da ne bi saučestvovali u kršenju Ustava Republike Srbije i ljudskih prava njenih građana.

Beogradski centar je naveo da je RATEL svojim aktom obavezao Internet provajdere da državnim organima nadležnim za elektronski nadzor, pre svega Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) omoguće pristup i periodično dostavljaju baze podataka o svojim korisnicima, koje pored svih njihovih ličnih podataka treba da sadrže i njihove identifikacione Internet adrese.

Beogradski centar je ocenio da je donošenjem ovog akta RATEL prekoračio svoju nadležnost, jer se tajnost komunikacija može ograničiti samo zakonom, a ne i podzakonskim aktom.

Ovaj akt ne sadrži ni odredbe o zaštiti privatnosti građana Srbije i ne pominje da Internet provajderi podatke o svojim pretplatnicima i o njihovim komunikacijama državnim organima mogu dati samo na osnovu odluke suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: