Ministri sve češće optužuju Evropu

Ministri Demokratske stranke Srbije sve češće optužuju Evropu i zapadne zemlje da prete Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2008.

16:55

Default images

Tako Zoran Lončar, čiji je resor prosveta, koristi svaku priliku da upozori na političke opasnosti koje prete našoj zemlji. Svečani govor na otvaranju 24. Zimskih susreta učitelja bio je idealna prilika za ministra Lončara da pedagoške radnike upozna sa gorućim državnim problemima.



"Danas ne mogu, a da ne ponovim da je naše nastojanje da se dosledno i principlijelno borimo, što podrazumeva i borbu za duhovni, ali i materijalni intergtitet i da se dosledno i principijelno protiv onih koji nastoje da nam silom i nepravom oduzmu 15 odsto naše teritorije, naše Kosovo i Metohiju", rekao je Lončar.

U svojevrsnom političkom govoru na 24. Zimskim susretima učitelja, ministar Zoran Lončar pozvao je pedagoške radnike da mlade vaspitavaju u duhu rodoljublja uz napomenu da je u sudbonosmom trenutku za zemlju presudna i uloga obrazovanja.

Ministar prosvete smatra da ima racionalno objašnjenje za svoj neprestani politički angažman.

"Razlog je vrlo jednostavan - zato što sam član Vlade okuplja nas pet tačaka od kojih je prva tačka teritorijalni integritet, a on je ugrožen kada je u pitanju Kosovo i Metohija", rekao je Lončar.

Lončar se retko izjašnjava o štrajkovima u prosveti, dok se o veoma lošim rezultatima naših petnaetogodišnjaka na PIZA testu nije ni izjasnio, ali se zato ne ustručava da je izjavi da je Slovenija koja predsedava EU sve samo nije sila ili da javno upozori da NATO pokušava da stvori kvazidržavu na Kosovu.

U objašnjenima mu pomaže kolega iz Vlade, Slobodan Samardžić koji, iako na falkultetu predaje o EU, smatra da je Evropa dogma i utopija, a ne bira ni reči kada komenatriše aktuelne ponude sa zapada.

"Sadržina sporazuma je jedno veliko ništa. Jedno duplo golo", kaže on.

Stručnjaci upozoravaju da je cilj antievropske kampanje ministara iz DSS-a priprema kako bi se opravdala samoizolacija zemlje.

Slobodan Marković sa Fakulteta poliitčkih nauka kaže da će i Lončar i Samardžić, kao univerzitetski profesori, osetiti osudu javnosti, ali i akademske zajednice.

"Smatraće ih za šarlatane, neozbiljne ljude koji moraju da paze šta govore – svoj kredibilet profesora su doveli u pitanje", kaže Marković.

Omladinske i studentske organizacije zabrinute

Izjave protiv Evrope, koje dolaze od najviših državnih zvaničnika, brinu i omladinske i studentske organizacije.

Oni su prošle nedelje sastavili Deklaraciju u kojoj od Vlade traže da što pre zauzme evropski kurs, ali su ih za sada primili samo minsitri iz Demokratske stranke.

"Mladi Srbije su uplašeni i smatramo da nas ovo udaljavanje od Evropske unije vraća u devedesete", rekao je Srećko Šekeljić iz SUS-a.

Studenti za ponedeljak najavljuju protestnu šetnju gradskim ulicama pod parolom da EU nema alternativu. Kažu da će prošetati i do Vlade Srbije i tražiti da ih prime i ostali ministri iz vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: