Đelić: U januaru prvi krug izbora

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izbore za predsednika Srbije očekuje u januaru sledeće godine.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

16:59

Default images

On je to povezao sa stavom da će biti nastavljani napori za kompromisnim rešenjem o statusu Kosova. "Pošto, po svemu sudeći, neće biti jednostranih akata, imaćemo sve uslove da, shodno Ustavnom zakonu, predsednik parlamenta Oliver Dulić raspiše predsedničke izbore i očekujem da prvi krug bude održan u januaru", rekao je Đelić.

Đelić je u intervjuu agenciji Beta, upitan da li bi neizvesnost u određivanju statusa Kosova mogla da utiče na ekonomske tokove u Srbiji, odgovorio da država "ima apsolutno dovoljne rezerve da očuva makroekonomsku stabilnost" i da nema "nikakvog osnova za bilo kakvo veće pomeranje dinara".

Potpredsednik Vlade, koji je i funkcioner Demokratske stranke, rekao je da je u interesu građana da se pokaže jedinstvo i da vladajuća koalicija na predsedničkim izborima nastupi sa jedinstvenim kandidatom.

Đelić je rekao da je Vlada na današnjoj telefonskoj sednici predložila parlamentu da sledeće nedelje usvoji zakone vezane za sprovođenje Ustavnog zakona - zakone o vojsci, odbrani, spoljnim poslovima i osnovama službi bezbednosti.

Petrović: Izbori u roku

Ministar pravde Dušan Petrović ocenio je da je dogovor o datumu održavanja predsedničkih izbora tehničko pitanje, a da je "suština odluka o njihovom raspisivanju".

"Ta je suštinska odluka, a sve drugo su pitanja manjeg reda važnosti", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

On je uveren da će predsednički izbori biti raspisani u roku, do kraja ove godine. "Građani Srbije treba još jednom da dobiju priliku da donesu odluku kuda Srbija treba da ide i ko da je vodi", rekao je Petrović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Petrović je kazao da održavanje izbora nije povezano sa rešavanjem problema statusa Kosova.

Ustavnim zakonom je predviđeno da predsednički izbori budu raspisani do 31. decembra 2007. godine. Za raspisivanje izbora potrebno je uzvajanje zakona o predsedniku Republike, izborima za predsednika, potom o odbrani, o vojsci, o spoljnim poslovima i o službama bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: