Inđija i S. Pazova: Blizu, a daleko

Inđija i Stara Pazova su dve opštine koje se graniče, ali se po broju investicija se drastično razlikuju.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2007.

15:56

Default images

U Staroj Pazovi je na vlasti je radikalska koalicija koju demekratska opozicija optužuje da nije zainteresovana za direktne strane investicije od 300 miliona evra. Međutim, predsednik te opštine Srđo Komazec odbacuje optužbe svojih sugrađana.

Smeštena na samo 20 kilometara od Beograda, i 40 od Novog Sada, sa dva aerodroma u blizini i važnim autoputevima koji kroz nju prolaze Stara Pazova trebalo bi da bude ekonomski jača od komšija u Inđiji. Stara Pazova nije siromašna, a po tvrdnjama i opozicije vlasti ima najveći budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Vlast u opštini Stara Pazova drže radikali u koaliciji sa SPS-om i PSS-om. Opozicione stranke ih optužuju da ih niko ne kontroliše šta sa budžetskim parama rade, kao i da im nije stalo da stranih investicija.

"Mi sada imamo jedan primer, firma koja hoće da zaposli 3.000 ljudi jednostavno ne može da dobije prenamenu zemljišta jer opština ne planira tamo da pravi industrijsku zonu. Ja razumem pravila i propise, ali kada je u pitanju 3.000 radnih mesta stvarno mislim da traba napraviti izuzetak", kaže odborni Jaroslav Hrebik iz G17 plus.

"Strane investicije nisu poželjene u opštini Stara Pazova otkako su radikali na vlasti i zaista ja ne znam nijednog predsednika opštine na svetu koji bi odbio 300 miliona direktnih investicija i zaposlenje 3.000 ljudi. Međutim, to je u opštini Stara Pazova moguće, jer ovde prostorni plan kreiraju lokalni tajkuni i radikali i na osnovu toga promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, ostvaruju velike zarade koje se već mere stotinama miliona evra", kaže Goran Jović iz DS-a.

Zemljište o kome govore predstavnici opozicije nalazi se pored autoputa Stara Pazova - Beograd, kojeg je kupila autrijska firma Ajmaks kao poljoprivredno zemljište i na njemu želi da izgradi kargo centar.

Prema saznanjima B92, firma Log centar je u ime Ajmaksa uputila pismo predsedniku opštine Stara Pazova Srđu Komazecu u kome traži da se odluči da je njihova investicija od opšteg interesa i da se promeni namena zemljišta kako bi mogli da grade. Komazec kaže da promene namene tog zemljišta neće biti i da austrijska firma može da gradi na industrijkom zemljištu.

"To je jedna ogromna cifra i onaj ko zaista želi da uloži toliko novca on će doći kod predsednika opštine pa će svoj program predočiti, videti da li opština može da im izađe u susret a neće prvo kupovati od poljoprivrednika po 4 evra zemljište pa tek onda doći u opštinu. Dolazili su kod mene lično da im dam potvrdu da je opština zainteresovana za taj projekat da podržavam, što nisam mogao da učinim, niti ću učiniti", kaže Komazec i dodaje da su na teritoriji opštine Stara Pazova već otvorene 22 strane firme.

Prenamena zemljišta u Staroj Pazovi je u proceduri, ali to zemljište ne ulazi u novi plan industrijske zone.

Novi prostorni plan na Skupštini opštine može da prođe, jer radikalska koalicija ima jednog odbornika više. Bivša odbornica DSS-a im je nedavno dala podršku i time sprečila uvođenje privremenih mera koje bi po zakonu sledile jer se skupština nije sa kvorumom sastala skoro tri meseca.

Opozicija tvrdi da je njena podrška plaćena 50.000 evra, ali radikali te tvrdnje odbacuju.

I dok trvenja traju, građani su svesni da je Inđija razvijenija od Stare Pazove. "U Inđiji se bolje kreću stvari. Verovatno od predsednika od Ješića zavisi", kaže jedan.

Inače, zbog političkih razlika Inđija i Stara Pazova, prema pisanju vojvođanskih medija, svoju saradnju su svele na najmanju moguću meru, tako da razmene negativnih i pozitivnih iskustava nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: