Jočić: Kosovo, operacija i igranka

Dragan Jočić kaže da je "Kosovo ispred Ustavnog zakona" i da ne treba da bude izbora dok se ne reši pitanje Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 11.09.2007.

13:47

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i ministar policije ponovio je stav DSS-a da bi predsednički i lokalni izbori trebalo da se održe tek kada se reši "fundamentalno nacionalno pitanje" - da Kosovo ostane u sastavu Srbije. "Dok traje ova operacija nema igranke. Drugo, ovo je period u kojem važi legitimitet državnih organa", rekao je Jočić.

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je Kosovo ispred Ustavnog zakona, koji predviđa raspisivanje izbora do kraja godine i podsetio da preambula Ustava o Kosovu obavezuje državne organe da štite državne interese Srbije na Kosovu.

Gde je predlog za izbore

I dok Dragan Jočić pitanje izbora ponovo smešta uz Kosovo i odbranu državnih interesa, nedostatak komunikacije među koalicionim partnerima demonstriran je i prvog skupštinskog radnog dana.

U parlamentu Srbije niko nije mogao da kaže šta piše u predlogu za koji DSS tvrdi da je dostavljen DS-u i G17 plus, a u kojem se, navodno, definišu osnovna pitanja vezana za predstojeće izbore.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz ponovio je da je ta partija uputila predlog koalicionim partnerima o održavanju lokalnih i predsedničkih izbora, iako poslanici Demokratske stranke i G17 plus tvrde da nisu dobili predlog.

"Da li ste pitali predsednike tih stranaka da li su dobili predlog? Možda oni nisu obavestili članove svojih stranaka o tome", rekao je Šormaz. On je u Skupštini Srbiji dodao da je logično da takav predlog bude upućen predsednicima stranaka.

Grubješićeva: Nema zvaničnih razgovora

Stranka G17 plus nije dobila nikakav zvaničan predlog Demokratske stranke Srbije o održavanju lokalnih i predsedničkih izbora, izjavila je šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić.

"Nikakvih zvaničnih razgovora i dogovora o izborima nije bilo", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Grubješićeva očekuje da će o toj temi biti započeti ozbiljni razgovori među koalicionim partnerima, odnosno da će svako izneti svoj predlog o održavanju izbora.

"Međutim, moramo svi da vodimo računa da dokle god postoji Ustavni zakon, moramo ga poštovati", poručila je ona.

Prema Ustavnom zakonu, lokalni i predsednički izbori u Srbiji trebalo bi da se održe do kraja ove godine.

DS: Izbori i poštovanje zakona

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da je pitanje izbora pitanje poštovanja zakona, a potom stranačkog dogovora o tome na koji će način biti sprovedeni.

"Nemam informacije o tome da li je Demokratska stranka Srbije dostavila DS-u zvaničan predlog o izborima, osim ako ne tretiramo kao predlog ono što čujemo preko medija", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, svi dogovori treba da budu postignuti unutar vladajuće koalicije i svi predlozi treba da budu izneti neposredno, a ne putem medija "jer se tako stvara loša slika".

Jovanović: Izbori do kraja godine

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se predsednički i lokalni izbori, u skladu sa Ustavnim zakonom, moraju održati do kraja godine i dodao da njegova stranka još nije odlučila o kandidatu na izborima za predsednika Srbije.

On je kritikovao Demokratsku stranku Srbije zbog zalaganja za odlaganje izbora i dodao da stranke koje žele odlaganje izbora ne brinu za društvo, već strahuju od tih izbora.

Upitan da li će se kandidovati na izborima, Jovanović je odgovorio da će LDP sve odluke doneti na vreme i da će se o kandidaturi za predsednika Srbije razgovarati kada bude vreme za to.

Čedomir Jovanović biće gost Kažiprsta Radija B92 sutra u 9.30 sati.

SRS: Uvek izlazimo na izbore

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će ta stranka izaći na predsedničke izbore kad god se oni budu održali.

"SRS je za poštovanje Ustava, ali mi ne odlučujemo o raspisivanju izbora. Kada se većina dogovori, SRS će izaći na izbore i biće spremna bez ozbira da li će biti održani istovremeno ili odvojeno", rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: