Ništa od dogovora – vojska u stanju pripravnosti

Izrael stavlja vojsku u stanje pripravnosti nakon što je odbacio dogovor sa Libanom.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

08:26

Ništa od dogovora – vojska u stanju pripravnosti
Foto: Profimedia

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je u četvrtak vojnicima blizu granice sa Libanom da budu u visokoj pripravnosti, usred izveštaja da je ta zemlja odbacila amandmane Bejruta na kompromis o granicama koji su predložile SAD.

Spor o morskoj granici uključuje polja prirodnog gasa koja oba suseda žele da eksploatišu. Nakon konsultacija sa generalštabom, Ganc je naredio Izraelskim odbrambenim snagama da se "pripreme za svaki scenario u kojem se tenzije povećavaju u severnoj areni – uključujući odbranu i spremnost za napad", navodi Jerusalem Post.

Naredba je bila indirektna potvrda izveštaja ranije tog dana da je Izrael odbacio libanske amandmane na sporazum, koje je sastavio američki izaslanik Amos Hohštajn i predstavljen obema stranama prošlog vikenda.

Prema Al Džaziri, Hohštajnov nacrt naišao je na "uglavnom topao preliminarni prijem" sa obe strane. Liban je u utorak predstavio svoj odgovor, ali je Izrael u četvrtak odbacio te izmene. Iako sporazum nije objavljen u javnosti, izraelski mediji navode da bi omogućio zemlji da slobodno istražuje gasno polje Kariš.

Čini se da je glavni problem nespremnost Libana da prihvati izraelsko razgraničenu "liniju plutače" kao de fakto međunarodnu granicu, s obzirom da su dve zemlje tehnički još uvek u ratu.

Privremeni premijer Jair Lapid odbacio je "značajne promene" koje je Liban pokušao da napravi, rekao je izraelski zvaničnik za Al Džaziru, dodajući da "Izrael neće praviti kompromise u pogledu svojih bezbednosnih i ekonomskih interesa".

Hohštajnov prvobitni predlog pozdravio je Hezbolah, a libanski premijer Nadžib Mikati ga je ranije ove nedelje opisao kao "na pravom putu da ostvari prava Libana nad svim njegovim vodama". Bejrut navodno još čeka na zvaničan odgovor Izraela na amandmane.

Gantz se takođe založio za sporazum, rekavši da bi on "naštetio Iranu" i Hezbolahu. Međutim, bivši premijer Benjamin Netanjahu nazvao je to „sporazumom o predaji“ i insistirao na tome da je Izraelu potrebno "drugačije vođstvo". Izraelski izbori – peti u četiri godine – zakazani su za 1. novembar.

Bejrut i Jerusalim se spore o morskom području veličine oko 860 kvadratnih kilometara, za koje se veruje da je bogato naftom i prirodnim gasom. Pregovori su u toku od 2020. godine, komplikovani činjenicom da Izrael i Liban nemaju zvanične diplomatske odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: