Brnabićeva: Očekujem otvaranje klastera do kraja godine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

14:23

Brnabićeva: Očekujem otvaranje klastera do kraja godine
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/bs

Brnabićeva je rekla da Srbija može da bude zadovoljna izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

"Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju", rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabićeva i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom koronavirusa.

Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na preporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.

Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabieva je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja", rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transprentno komunicira sa svim činiocima u društvu.

Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16. januar i da će do tada predstaviti građanima, o čemu se odlučuje na referendumu i zašto su te reforme važne.

Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvo u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

U Skupštini Srbije je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, a poslanici će oko 18 časova glasati za predloge zaključaka koje je povodom izveštaja predložio odbor za evropske integracije.

Sednici prisustvuje i delegacija Evropske unije, kao i predstavnici Nacionalnog konventa. Predsednica odbora za evropske integracije Elvira Kovač rekla je da je, ukoliko se posmatra širi kontekst evropskih integracija, sada došao trenutak da se redefiniše politika proširenja EU, ali i da se osnaži verodostojnost procesa evropskih integracija za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: