Svetske sile priznale prvi put u istoriji

Prvi put u istoriji najbogatije zemlje članice grupe G20 priznale su povezanost klimatskih promena, okoline, energije i siromaštva.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

12:50

Svetske sile priznale prvi put u istoriji
Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

To je izjavio italijanski ministar za ekološku tranziciju Robertlo Čingolani.

On je na ministarskoj konferenciji o zaštiti životne sredine u Napulju rekao da je zajedničko saopštenje rezultat višemesečnih pregovora koji su prethodili konferenciji, što, kako kaže, govori da se ne radi o epizodnom dokumentu, već o trasiranju ponašanja velikih prema okolini, u budućnosti, prenosi Ansa.

Grad Napulj je zbog konferencije "pod opasdom", policija i karabinjeri osiguravaju učesnike, a deo grada je proglašen "crvenom zonom", što znači da je nepristupačan za građane u dane samita.

Ipak, jedna grupa demonstranata, aktivista, ambijentalista, studenata, uspela je da se probije u "crvenu zonu" i razvije transparent "Stop G20. Hoćemo rad i zdravlje. Vreme je za revoluciju".

Drugi deo demonstranata je nakratko blokirao važan saobraćajni čvor u gradu i ulaz u rafineriju. Nije bilo ozbiljnijih sukoba sa policijom.

List "Fato kotidijano" citira ne navodeći ime jednog od onih koji protestuju koji kaže da je "provokacija organizovati samit o okolini Napulja i u regiji Kampanja, koji su prvi u Evropi po broju smrtnih slučajeva vezanih za zagađenu okolinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: