"EU se brzo adaptirala na situaciju, solidarnost ključna"

Evropska unija uspela je da deluje pravovremeno, efikasno i brzo u rešavanju posledica pandemije koronavirusa, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2020.

16:29

Ilustracija: Despositphotos/jorisvo

On je dodao kako je pokazano da je evropska solidarnost ključna u svemu tome.

"EU uspela je brzo da se adaptira na situaciju i sve ovo što se dešava i da se fokusira na mere - rekao je Šib.

Fokus nemačkog predsedavanja bio je na tome kako da prebrodimo ekonomske i društvene posledice pandemije, i ona (pandemija) je bila na samom vrhu izazova", rekao je Šib na panelu u okviru 20. Beogradskog ekonomskog foruma.

Rekao je da će nakon usvajanja godišnjeg budžeta i paketa za oporavak fokus biti na prevazilaženje ekonomskih posledica krize.

"Važno je da izvučemo prave lekcije iz svega ovoga kako bismo učinili EU otpornijom na krizu. Evropska solidarnost je veoma važan faktor i niko iz krize ne može da se izvuče sam", istakao je Šib.

Ambasador navodi da je lajtmotiv nemačkog predsedavanja EU upravo - zajedno za oporavak Evrope.

"Važno je reći da je 27 članica EU uspelo brzo, pravovremeno i efikasno i delotvorno da deluje u pravcu toga da se prebrode ekonomske, društvene posledice pandemije. Jedan od izazova je bio izvući neke važne lekcije iz ovoga, da se ne vratimo na nivo pre krize i izađemo sa jačim stanovištem i budemo pripremljeni za jače krize", rekao je Šib.

Dodao je i da Evropa mora da nađe nove prilike, da bude rezistentnija na krizu i stvori radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: