"Situacija u Beogradu bolja - primamo i pacijente iz drugih gradova"; "SZO apelovala na sve države"

"Broj pregleda u ambulantama KSC, kao i svim ambulantama u Beogradu opada, a samim tim i prijem", kaže direktor KCS dr Milika Ašanin.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

13:45

On je dodao da se situacija u Beogradu poboljšava te da se u beogradske bolnice po potrebi primaju i pacijenti iz drugih delova Srbije.

Ašanin je govorio i o pacijentima koji nisu zaraženi.

"U KCS imamo oko 1600 do 1900 pacijenta dnevno, a radi i dnevna bolnica", kaže Ašanin.

Trenutno su zaražena 642 zdravstvena radnika, rekla je direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović. Dr Nebojša Lađević rekao je da je ova vrsta virusne infekcije opasnija od svih. Objasnio je da se prate nova saznanja i da se u skladu sa time postupa.

"Sa epidemiološkog aspekta ja bih istakla da je SZO apelovala na sve zemlje sveta da se može očekivati povećan broj zaraženih u narednom periodu", rekla je dr Verica Jovanović.

Ona je istakla da je zato važno držati distancu, upotrebljavati zaštitna sredstva i redovno dezinfikovati ruke.

"Kada se broj zaraženih povećava, treba pojačati i restriktivne mere. Bez obzira na starost i uzrast, smanjenje okupljanja u velikim grupama treba smanjiti", dodala je dr Jovanović.

Jovanovićeva je rekla da se posebno prati situacija u domovina za stare kako bi se ta polulacija zaštitila.

Ona je rekla da niko nije zaštićen od rizika i obolevanja, te da zato treba primenjivati mere.

"Rizik u domovima za stare jeste veći. Kada je u pitanju praćenje ustanova, ako se negde primeti povećan broj slučajeva, primenjuju se protivepidemijske mere i situacija se rešava", kaže dr Verica Jovanović.

Dr Jovanović je rekla da će se okviru Kriznog štaba raspravljati o pravilima ulaska u Srbiju.

"U ovom trenutku nema uslova za ulazak, ali ćemo razmotriti te mogućnosti", rekla je ona.

"Bez obzira na trend opadanja broja zaraženih, ne treba da zaboravimo da je virus prisutan u populaciji, kao i na teritorijama van naših granica. Dakle, lične preventivne mere nikako ne smemo da zaboravimo", kaže Jovanovićeva.

Kako je objasnila, sve mere bi trebalo da važe i za aktivnosti kao što je odlazak na bazene. Kako je rekla, važno je da oni koji imaju bilo kakve simptome ne odlaze na takva mesta, kao i da se drži obavezna distanca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: