"Da SRB do decembra otvori poglavlja za koja je spremna"

Mađarska poziva Srbiju da u decembru otvori sva poglavlja za pristupanje EU za koje je tehnički spremna.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2018.

21:40

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

To je rekao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Beogradu posle sastanka sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Sijarto je rekao da mu je ministarka prenela da je beogradska vlada spremna da otvori sedam novih poglavlja i da je on pozvao Beograd da otvori svih sedam poglavlja u decembru na međuvladinoj konferenciji, prenela je mađarska agencija MTI.

To bi značilo da bi do kraja godine Srbija otvorila 21 poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, rekao je on.

Budimpešta se nada da će Srbija moći da otvori preostalih 14 poglavlja za vreme rumunskog predsedavanja, odnosno u prvoj polovini iduće godine, rekao je Sijarto i ukzao da posle austrijskog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom koje se završava u decembru preuzima Rumunija, zemlja koja se takođe zalaže za proširenje.

Joksimović je rekla da je realno očekivati da do kraja godine Srbija otvori tri ili četiri poglavlja imajući u vidu sadašnju atmosferu u Evropskoj uniji, koja nije naklonjena politici proširenja.

Ona se zahvalila mađarskom ministru na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: