"Ubiti advokata i ostati nekažnjen – ne prihvatamo" VIDEO

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda obustaviće rad na nedelju dana zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića (57).

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 30.07.2018.

09:30

screenshot/Prva

Kako je saopšteno, upotrebiće sve moguće resurse kako bi državni organi učinili sve i pronašli počinioce ovog zločina.

Kako je rekao Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije, jedna od ideja obustave je da se skrene pažnja javnosti na to u kakvim okolnostima advokati danas rade u Srbiji.

“Mislim da ovaj poslednji drastični slučaj prosto ukazuje potrebu da dignemo to pitanje, da se pokaže da se sa jednim ovakvim postupanjem ne može nastaviti dalje”, rekao je on za Prvu televiziju.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor kaže da je ovo pitanje pokretano i ranije.

“Vi imate situaciju kada je kolega Vladimir Zrelac takođe ubijen na ulici, takođe je bilo obustave rada. Advokatska komora je i tada zaustavila pravosuđe da bi to pitanje podigli. Važno je da ovim štrajkom na neki način skrenemo pažnju da je neophodno staviti sve kapacitete i resurse da se počinioci pronađu. Ne prihvatamo da je moguće ubiti advokata i ostati nekažnjen”, rekao je on.

Kako dodaju, advokati će se sastati sa ministarkom pravde u utorak.

“Mislimo da je ugroženost advokata jedan od društvenih problema koji je i te kako od javnog interesa… Moram da kažem da je ova obustava i zbog advokata i građana. Mi ćemo sva suđenja stopirati, obustava totalna”, dodao je Tintor, naglašavajući da će biti određenih izuzetaka.

Tintor naglašava da advokati traže da ostanu samostalni i nezavisni, ali da kada se radi o slučajevima napada na njih, imaju status kao neko ko je državni organ.

Ono što navode kao problem jeste i to da se “od žrtve pravi krivac”.

“Smatra se saradnikom onih koje je branio. To je nerazumevanje prirode advokatskog posla”, rekao je Gostiljac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: