Dačić: Neću vratiti '90-te

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio da je koalicija oko SPS obavestila predsednika Srbije da postoji saglasnost oko većine za formiranje vlade.

"Na osnovu razgovora sa SNS i URS, dogovorili smo se da oni podržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli. Podržaće mene za mandatara za sasatv nove vlade", rekao je Dačić nakon razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji mu je poverio mandat za sastav nove vlade.

Dačić je rekao da će se razgovori oko sastava i formiranja nove vlade u narednim danima nastaviti, i da je već za sutra zakazan sastanak sa SNS, dok će se u narednim danima razgovarati s drugim strankama s ciljem da se sve strake upoznaju s glavnim tačkama buduće vlade i da se tim strankama otvoreno ponudi da uđu u vladu.

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da od DS nikada nije tražio da bude premijer i da nije glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića.

"Na izborima nisam glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića, ali je narod na izborima odlučio drugačije", rekao je on.

Dačić - Čerčil, Nikolić - Kenedi

Ivica Dačić je u obraćanju novinarima podsetio na reči slavnog britanksog premijera Vinsotna Čerčila koji je kao je naveo pristao da vodi Britaniju u najtežem trenutku, u vreme Drugog svetskog rata.

"Čerčil je tada rekao ako ne prihvatiš odgovornost onda je ne zaslužuješ. Veličina je u prihvatanju odgovornosti,a ja sam je prihvatio", rekao je Dačić.

Pola stara ranije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u obraćanju novinarima da je Dačiću poverio mandat za sastav nove Vlade Srbije, podsetio na izjavu slavnog američkog predsednika Džona Kenedija.

Prema njegovim rečima, zajednički ciljevi mnogim strankama su da Srbija bude jaka, brani svoje državne interese i nastavi putem evrointegracija, da građani bolje žive, socijalna jednakost i borba protiv kriminala i korupcije. "Imajući to u vidu prihvatili smo da preuzmemo odgovornost da ja budem na čelu vlade ukoliko dobijem većinu u skupštini Srbije", kazao je Dačić.

"Svako ko učestvuje na izborima i govori o tome šta mu je politički program, ne može u ovakvim prilikama da kaže da ne može da prihvati odgovornost da sprovede sve ono što je govorio u predizbornoj kampanji", dodao je on.

Osvrćući se da je danas Vidovdan, koji ima veliku simboliku u srpskoj istoriji, on je rekao da "ako ne možemo da promenimo prošlost, možemo sadašnjost". "I u tom smislu ja sam se kao premijer stavio u službu građana, obavljaću posao odgovornost, u skladu sa interesima Srbije, s ciljem da se svi problemi reše i neću doneti odluku koja neće biti pravedna za građane Srbije", kazao je Dačić.

"Ovaj dan je za mene i obaveza i ispit zrelosti, kao predsednika SPS, lidera koalicije i kao mandatara. Nema stranke koja ne bi prihvatila da obavlja premijersku funkciju. To je logičan odogovor...Teže nam je bilo da ne prihvatimo ponudu, jer koji su to argumenti da ne prihvatimo takvu odgovornu poziciju. Kako ćemo se ubuduće kandidotvati. Žašto da ne želim da budem premijer, pa teška je situacija uvek", prokomentarisao je Dačić", dodao je on.

Na pitanje da zašto nije rekao DS-u, s kojima je do sada pregovarao o vladi, da želi da bude premijer, Dačić je rekao da nikada nije ni rekao da želi da bude premijer niti je to bila tema razgovora sa DS i dodao da nije glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića.

"Na izborima nisam glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića, ali je narod na izborima odlučio drugačije", rekao je on.

On je rekao i da se realnost promenila u Srbiji čim je Nikolić postao predsednik Srbije, a naprednjaci ossvojili većinu na parlamentarnim izborima.

"Želim da i dalje imam saradnju s DS i svim strankama. Ovo nije pitanje odlučivanja između dve stranke već da li naša stranka želi da preuzme odgovornost sa osvojenih 16 posto glasova", kazao je Dačić.

Veliki ispit, kao prelazak iz Zvezde u Barselonu

"20 godina se bavim politkom, 20 godina sam poslanik pa zar vi mislite da se posle 20 godina bavljenja politikom neko može da kaže zašto iz nekih subjektivnih dobrih odnosa sa DS nisam prihvatio da budem premijer".

"Znate, onaj ko ode iz Crvene zvezde ili Partizana u recimo Barsleonu, on sigurno neće odbiti da igra protiv Zvezde ili Partizana u nekom takmičenju. A ja ne mogu da odbijem da igram u finalu svetskog prvenstva", kaže Ivica Dačić.

Na pitanje novianra da li će ovo biti vidovdanska vlada, Dačić je rekao da on nije izabrao Vidovdan već da su "jednostavno noćas završeni dogovori oko toga da li je moguće formirati parlamentarnu većinu".

"I još jednom da kažem, mene ne interesuje nebeska Srbija nego me zanima kako će Srbija danas živeti. Poštovaću našu prošlost a radiću za našu budućnost. I nikada neću dozvoliti da vratim 90-te", rekao je Dačić.

On je nagalsio da je za prethodne 4 godine pokazao da je on i kolaicija oko SPS-a u stanju da vodi Srbiju i ka EU "ali i da sačuvamo naše nacionalne interese".

"Mi smo preuzeli odgovornost da vodimo Vladu Srbije. Naša odluka je bila teška zbog dobrih odnosa sa DS, ali ovde nisu u pitanju subjetkvine stvari, nije u pitanju moja ambicija već odluka koja je bitna za budućnost naše koalicije, moje partije i naše države".

Dačić kaže i da kada je prevazišao teške reči koje je prema njemu i SPS-u imao DS, isto i DSS, da ne razume šta je problem da se prevaziđu i druge razlike i teške reči koje postoje kod partnera koji će činiti novu vladu.

"Ja ne želim tešeke reči već da se Srbija složi. Ja želim da budem ujedinitelj Srbije a ne onaj koji je deli. Srbija je jedna a partija ima mnogo, ako izgubimo Srbiju ništa nam ne vrede naše stranke. Ja ću se ne samo zbog Srbije nego i zbog sebe truditi da radim ovaj posao najbolje št znam i umem".

Dačić je rekao i da je od kada su završeni izbori razgovarao sa svima i u zemlji i u svetu da i nigde nije dobio ni jedan razlog zašto ne bi prihvatio da uđe u ovu vladu i zašto ne bi bi mandatar za sastav nove vlade.

"Da je bilo ko u svetu rekao da je Tomislav Nikolić i SNS antievropski, nikada ne bih uša u tu vladu i bio njen premijer. I samo da vam kažem, ova vlada neće biti ni proruska bi prokineska ni proamerička, mene interesuje samo prosrpska vlada. Ja želim da služim svom narodu i samo njemu i stavio sam se u službu Srbije i prihvatio sam odgovornost“.

Mandatar za sastav nove vlada Ivica Dačić je više puta ponovio da će nova vlada biti stabilna, kao i da će konkretni razgovori o strukturi vlade početi već od sutra te da očekuje da će vlada biti formirana brzo.

"Načelno se svi želimo da bude manaj vlada ali i da postoje neke strukture i institucije koje bi pogrešno shvatile ukidanje nekih ministarstava počeveši od SPC, sportista i sličnih gde svaki predlog za ukidanje tih ministarstava izaziva otpore. Želja je da bude manje ministarstava i manja vlada nego što je do sada bila. Želimo da vlada bude brzo formirana, manja, efikasna i stabilna", naveo je Ivica Dačić, lider SPS i mandatar za sastav nove vlade.