Sledeće nedelje u Hagu

Izvor: B92

Nedelja, 04.05.2003.

12:58

Default images
Suđenje Slobodanu Miloševiću trebalo bi da bude nastavljeno svedočenjem zaštićenog svedoka, koje se u celini odvija iza zatvorenih vrata, javlja specijalni izveštač RTV B92 iz Haga, Ljubica Gojgić. Nikakvi podaci o ovom svedoku ili temi njegovog višednevnog svedočenja na zatvorenoj sednici, nisu saopšteni u sudu, osim što bi se na osnovu ranije najavljene liste svedoka Tužilastva moglo zakljućiti da je reč o svedoku događaja u Bosni. Očekuje se, inače, da po okončanju svedočenja zaštićenog svedoka, suđenje ponovo bude otvoreno za javnost, a da Tužilaštvo nastavi sa izvođenjem dokaza o događajima u istočnoj Bosni.

Pred Haškim tribunalom u utorak bi trebalo da počne suđenje bivšim pripadnicima VRS, za koje optužnica tvrdi da su u julu 1995. godine počinili zločine nad muslimanskim stanovništvom u zaštićenoj zoni UN - Srebrenici. Momir Nikolić, bivši pomoćnik komandanta za bezbednost i obaveštajne poslove bratunačke brigade VRS, tereti se za genocid, a Vidoje Blagojević, nekadašnji komandant bratunačke brigade i Dragan Obrenović, bivši zamenik komandanta Zvorničke brigade, za saučesništvo u genocidu. Sva trojica se, zajedno sa Draganom Jokićem, koji je u vreme operacije Srebrenica bio načelnik inzinjerije zvorničke brigade, terete i za kršenje pravila i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti.

Haška optužnica navodi da su tokom desetak dana jula 1995. godine, koliko je trajao napad na Srebrenicu, snage VRS zarobile i po kratkom postupku pogubile i pokopale više od 7.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana iz enklave Srebrenice, a da su žene i decu prisilno iselile. Suđenje četvorici treći je proces u Hagu koji se vodi protiv optuženih za događaje u vezi sa padom Srebrenice. Podsećamo, ovde je već, prvostepenom presudom na 46 godina zatvora, osuđen general Radislav Krstić, bivsi komandant Drinskog korpusa VRS, a zatvorsku kaznu već je odsluzio Dražen Erdemović, vojnik VRS, koji je priznao ubistvo više desetina Muslimana na poljoprivrednom dobru Pilice, nedaleko od Srebrenice. Za događaje u Srebrenici optuženo je još pet oficira vojske i policije RS, koji su još uvek u bekstvu, a za zločine u zaštićenoj zoni UN, Tužilastvo tereti i glanokomandujućeg VRS Ratka Mladicć i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžica.

U Tribunalu se sledeće nedelje završava izvođenje dokaza Tužilastva i Odbrane u procesu protiv generala VRS Stanislava Galića, koga haška optužnica tereti za opsadu i granatiranje Sarajeva. Na suđenju, koje je počelo u decembru 2001. godine, izvođeni su dokazi o jednom od simbola rata u Bosni - Sarajevu, koje je, kako se navodi u optužnici puna 44 meseca bilo izloženo artiljerijskoj i snajperskoj vatri Sarajevsko-romanijskog korpusa, kojim je komandovao general Galić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: