Biz - B92.net

Kuba - novi eldorado za nekretnine

Havana -- Kuba bi mogla postati novi "eldorado" za tržište nekretnina koje se postepeno otvara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Od 2011. godine, Kubancima je dozvoljena prodaja i kupovina nekretnina, ali na ostrvu ima tek par agencija za nekretnine, prenosi list Figaro.

Kubanci su uglavnom vlasnici stanova i kuća u kojima žive. Vlasništvo nad imovinom nije menjeno posle revolucije osim u slučaju da je reč o iseljenicima, a stanovi i kuće sagrađene u postrevolucionarnom periodu pripadaju stanarima kojima ih je država dodela.

Do 2011. Kubanci su jedino imali pravo zamene stanove.

Zbog nedostatka građevinskog materijala, gradnja je gotovo zamrla na ovom ostrvu, a većina stanova je u lošem stanju jer decenijama nisu renovirani.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je trenutno u zvanačnoj poseti Kubi, očekuje da će francusko ministarstvo građevine potpisati sporazume o izgradnji novih infrastrukturnih i stambenih objekata sa predstavnicima kubanskih vlasti.

Osim projekata o izgradnji, na Kubi se otvara ogromna mogućnost za otvaranja agencija za nekretnine jer u Havani, prema pisanju Radio Kanade, radi tek jedna agencija za izdavanje smeštaja turistima i jedna za prodaju stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.