Ukinuli sve subvencije; najgora kriza u svetu u poslednjih 150 godina

Vlada Libana je danas pogla cenu goriva za oko 25 odsto, javila je Nacionalna novinska agencija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

19:22

Ukinuli sve subvencije; najgora kriza u svetu u poslednjih 150 godina
Ilustracija: Karim naamani/Shutterstock

Time su ukinute sve subvencije na gorivo u vreme pogoršanja ekonomske krize.

Dvadeset litara benzina od 98 oktana sada staje 321.700 libanskih funti što je gotovo polovina minimalne mesečne plate. Poskupljenje takođe utiče na gas za kuvanje i dizel gorivo za grejanje.

Portparol Sindikata vlasnika benzinskih pumpi u Libanu Žorž Braks (Georges Brax) potvrdio je da su "efektivno ukinute subvencije za gorivo" i da su nove cene određene po kursu na crnom tržištu, te da su na poskupljenje uticale i veće cene goriva u svetu.

To je izazvalo proteste u Bejrutu, na jugu i severu Libana i pozive da se poveća minimalna zarada dok se uslovi za život pogoršavaju u toj maloj mediteransko zemlji u kojoj već više od pola stanovnika živi u siromaštvu.

Liban sa šest miliona žitelja, uključujući milion sirijskih izbeglica, suočen je sa nestašicom goriva, lekova i osnovne robe, a nacionalna valuta je izgubila više od 90 odsto svoje vrednosti.

Još jedna zemlja ostala bez električne energije, dve glavne elektrane nemaju gorivo FOTO

U septembru je obrazovana nova vlada posle gotovo jednogodišnjeg političkog zastoja koji je samo pogoršao ekonomsku krizu. Svetska banka je tu krizu označila najgorom u svetu u poslednjih 150 godina. U proteklih nekoliko nedelja vlada je postepeno ukidala subvencije i cene su se približile tržišnom kursu. Prioritet te vlade je da ukine subvencije i da počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu spasa.

U utorak je premijer Nadžib Mikati rekao da je vlada počela da priprema plan reforme za pregovore sa MMF-om i izrazio nadu da će do kraja godine biti rezultata.

Libanska valuta vezana tri decenije za dolar po kursu 1.500 libanskih funti za jedan dolar sada se kreće oko deset puta većeg kursa na crnom tržištu. Ove nedelje se približila kursu od 20.000 libanskih funti za dolar.

Portparol sindikata vlasnika benzinskih pumpi apelovao je na vladu da ubrza planove o podeli finansijske pomoći siromašnim porodicama, rekavši da se o tome i dalje samo govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: