"Izgleda da ovaj plan EU nije održiv kao što se mislilo" VIDEO

Ceo Liban ostao je u mraku, bez struje, nakon što su dve najveće elektrane prestale sa radom zbog nestašice goriva.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2021.

11:40

Foto: Printskrin, TV Prva

Preti li sličan scenario i nekim drugim zemljama zbog gasne krize koja potresa ceo svet? Koje zemlje su najugroženije? Da li je Srbije dugoročno energetski bezbedna ili će bi kriza mogla da pokuca i na naša vrata? O tome je TV Prva razgovarala sa Draganom Mitrović, profesorkom na Fakultetu političkih nauka i Jelicom Putniković, urednicom portala Energija Balkana.

"To je i neobična i zastrašujuća vest, da je cela jedna država ostala bez struje. Gasna kriza je deo globalne energetske krize, u vezi je sa onim što se dešava na tržištu nafte, sa pokušajima brojnih zemalja da pređu na obnovljive izvore energije, sa klimom... Mnogi su faktori uticali na to da sada berze reaguju, da se šire različite glasine. Mi možemo sada govoriti o nastajanju jedne krize, a videćemo kako će se ona dalje odvijati, budući da je tržište energenata globalizovano", rekla je Mitrović.

Kriza udara jako, države se vraćaju fosilnim gorivima; Neki već "u mraku"

Šta je sa Srbijom? Treba li građani da brinu?

"Građani nemaju razloga da brinu. Što se tiče električne energije, mi smo nezavisni. Što se gasa tiče, u mnogo boljoj smo poziciji nego tokom gasnih kriza 2006. i 2009, budući da smo postali tranzitna zemlja. Kada je reč o cenama energenata - opet smo u boljoj poziciji", objašnjava Jelica Putniković.

Mitrovićeva navodi da je Rusija zemlja koja je u poziciji da određuje cenu gasa, kao i količinu koju isporučuje.

Vučić: "Građani Srbije imaju najniže cene struje"; "Moći ćete da šetate u majicama" VIDEO

"Rekla bih da je kriza krenula sa teritorije EU, gde je cena energenata povećana 4-5 puta", ističe ona dodajući da EU uvozi gas najviše iz Rusije, Norveške, Alžira, a nešto tečnog prirodnog gasa, koji je skuplji i kog manje ima, iz SAD.

Ona podseća da je EU prošle godine prvi put prozvela više energije iz obnovljivih izvora. "Međutim, ove godine se desilo da su vetrovi sa Atlantika bili slabi. Takođe, čitav sever Nemačke nije mogao da nakupi dovoljno solarne energije. Izgleda da se pokazuje da taj plan EU nije tako održiv kako su njegovi kreatori mislili", ističe Mitrovićeva.

Borisov garantovao Vučiću: Srbija dobija najbolju cenu gasa u Evropi

Putnikovićeva kaže da Srbija stalno ima dugoročne aranžmane sa Gaspromom, te da nije uopšte pitanje da li će biti produžen.

"Potrošnja energenata je povećana i zbog toga što su privrede krenule, pored grejanja, kuvanja i ostalih uobičajenih stvari. Ova energetska kriza mogla bi da se prelije na ekonomsku. Na primer, Škoda u Češkoj je obustavila proizvodnju jer nema dovoljno delova koji iz Kine mogu da stignu tek u drugoj polovini sledeće godine. Opet, najbitnije je da imamo dovoljno energenata", zaključila je Jelica Putniković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: