Šta se sve naziva vinom

Evropska unija počela je proces koji će omogućiti da vina kojima je na veštački način smanjen sadržaj alkohola steknu pravo da se nazivaju vinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock
Ilustracija: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Evo gde je alkohol najskuplji, a gde najjeftiniji

U novoj kategoriji "dealkoholizovanih vina" naći će se i pića sa manje od 0,5 odsto alkohola, objavio je vinski magazin Vino & Fino.

U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) koja će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine, apelacije širom Evrope moći će da proizvode vina sa manje od 8,5 odsto alkohola.

Ova najava već je izazvala pobunu u nekim zemljama, dok su Italijani najglasniji u odbacivanju mogućnosti da se dealkoholizovana vina, kako glasi naziv nove kategorije, na tržištu izjednače sa vinima napravljenim po tradicionalnoj metodi i bez smanjivanja udela alkohola.

Savetnik Evropske federacije vina sa geografskim poreklom (EFOW) Danijela Ida Zandona rekla je da će biti omogućeno da se vinom nazivaju i pića sa minimalnim procentom alkohola.

Stona vina će smeti da imaju i manje od 0,5 odsto alkohola, dok će vina sa indikacijom geografskog porekla u ovoj kategoriji moći da imaju između 0,5 i 8,5 odsto procenata alkohola, precizirala je ona.

Zandona je objasnila da ova odluka nije obavezujuća, a svaka pojedinaćna vinska regija sama će odlućivati da li će ovu konkretnu promenu prihvatiti i integrisati u sopstvena pravila.

Odluka o uvođenju nove kategorije doneta je zbog sve veće tražnje za inovativnim proizvodima od grožđa koji sadrže manje alkohola od današnjeg minimuma za vina, navodi se u predlogu poljoprivredne reforme EU.

Biće zanimljivo videti koja će vinska regija prva prihvatiti ova pravila, a kada se to dogodi, mislim da će "pući brana", jer postoji velika tražnja za ovakvim vinima, kaže specijalista za vina Kristin Parkinson.

Uklanjanje alkohola iz vina i dodavanje vode je najnoviji "trik" Brisela usmeren protiv vinara, smatra predsednik društva Koldireti, Etore Prandini i dodaje da su vinari već pogođeni predlogom da se na boce vina stave upozorenja o štetnosti alkohola.

Ovo udruženje navodi da će dozvola da se niskoalkoholna pića nazivaju vinom označiti skrnavljenje drevnih vinarskih praksi.

U pitanju je ozakonjena prevara kupaca koji će umesto vina kupovati vodu, ocenio je Prandini i dodao da postoji veliki rizik da bude ugrožen identitet vina Italije i cele Evrope.

Predlog da se ozakoni dodavanje vode u vino je samo poslednja u nizu obmana EU koja je u zemljama Severne Evrope već dozvolila dodavanje šećera radi podizanja nivoa alkohola u vinu, što je oduvek zabranjeno u mediteranskom regionu, navedeno je u saopštenju udruženja Koldireti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu