Utrostručili: Komšije sada imaju najveće zlatne rezerve po stanovniku u CIE

Budimpešta -- Mađarska, članica Evropske unije koja broji oko 10 miliona stanovnika, utrostručila je količinu zlatnih poluga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/JEON HEON-KYUN
Foto: Epa/JEON HEON-KYUN

Time se na globalnoj rang listi našla u gornjoj trećini zemlja s najvećim zlatnim rezervama i među prve tri u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Centralna banka Mađarske je saopštila da je od prošlog meseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u poslednjih više decenija, prenosi Raša tudej.

Time je utrostručen i iznos ovih rezervi po stanovniku sa 0,1 unce na 0,31 uncu, pa se Mađarska može pohvaliti najviećom količinom zlata per capita među zemljama CIE, prema saopštenju finansijskog regulatora.

Iz centralne banke su naveli da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čeha su ostale na tom nivou više od dve godine.

Nedavna pojačana kupovina poluga povezana je sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa, napominje se u saopštenju.

"Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrednosti", ocenjuju iz centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu