Bogatima je dosadno? Prodaja luksuznih automobila vrtoglavo raste

Prodaja automobila prošle godine je patila zbog zatvaranja fabrika i drugih poremećaja uzrokovanih pandemijom.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO
Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Ipak, prodaja luksuznih automobila, poput Ferarija, Bentlija i Lamborginija, doživela je ogroman rast krajem 2020. godine.

"Bavim se ovim poslom 40 godina i ovo još nikad nisam video", rekao je Brajan Miler, predsednik Menhetn Motorsa, zastupnika ultra-luksuznih brendova.

U SAD je ukupna prodaja putničkih vozila lani pala za 10 odsto u odnosu na 2019. Čak i kad se prodaja automobila u četvrtom kvartalu snažno oporavila, tek je dosegla nivo iz četvrtog kvartala 2019. godine, rekao je za Si-En-En Tajson Džomini, potpredsednik za analitiku u Džej-Di Pauer.

Ipak, prodaja automobila koji koštaju više od 80.000 američkih dolara bila je gotovo dvostruko veća u četvrtom tromesečju u odnosu na prethodnu godinu. A za automobile koji koštaju više od 100.000 američkih dolara prodaja u SAD porasla je za 63 odsto u istom tromesečju, rekao je Džomini.

"Bogati nisu mogli da troše novac na putovanja, pa su se okrenuli automobilima"

Naglo rastuće tržište akcija odigralo je veliku ulogu, rekao je. A budući da bogati nisu mogli da troše novac na putovanja, mnogi su se okrenuli luksuznoj robi, poput skupih automobila.

Kupci često naručuju te automobile prema tačnim specifikacijama i čekaju ih mesecima, rekao je Miler. No, često prodavci deo automobila drže u skladištu kako bi ih prodali onima koji se još istog dana žele odvesti u svom novom Rols-Rojsu ili Lamborginiju. To jednostavno trenutno nije moguće, rekao je. Nije moguće zadržati automobile na skladištu.

Miller procvat prodaje delom pripisuje ljudima koji zbog pandemije nemaju mnogo obaveza pa vreme provode gledajući skupocene automobile na internetu, piše Index.

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s rastom prodaje, rekao je Džomini, jeste da su kupci uglavnom mladi ljudi. "Bogati milenijalci koji rade u IT-ju u Ostinu sada su glavni kupci", rekao je.

Bentli ostvario rekordne rezultate

Bentli, 101 godinu stara ultra-luksuzna marka automobila, prošle godine je ostvarila rekordne rezultate, uprkos pandemiji koja im je na sedam nedelja potpuno zatvorila fabriku u gradu Kru u Engleskoj. Čak i nakon što je fabrika ponovno otvorena, radila je sa pola kapaciteta narednih devet nedelja, rekao je izvršni direktor Bentlija Ejdrijen Holmark u intervjuu za Si-En-En biznis.

Ipak, Bentli je prošle godine prodao 11.206 automobila, stotinak vozila više nego 2019. godine, koja je već bila rekordna.

Bentli je poseban uspeh ostvario u Kini. Tamo im je prodaja rasla za oko 50 odsto, rekao je Holmark. Redizajnirana "Flying Spur" limuzina posebno je velik hit, rekao je.

Lamborgini imao najprofitabilniju godinu u istoriji

Lamborgini je 2020. imao najprofitabilniju godinu ikad i drugu godinu najbolje prodaje u istoriji brenda. Jedino je u 2019. prodano više Lamborginija.

Tokom cele godine taj proizvođač automobila prodao je 7.430 vozila, što je za 9.5 odsto manje u odnosu na 2019. No, poslednji kvartal 2020. bio je najbolji u istoriji italijanskog proizvođača automobila, a knjiga narudžbi već je popunjena za prvih devet meseci 2021. godine, rekao je izvršni direktor Lamborginija Stefan Vinkelman.

Ferari ima rekordnu količinu narudžbi

Prodaja u Ferariju pala je za oko 10 odsto tokom godine, uključujući sedmonedeljno zatvaranje fabrike. No, proizvođač automobila postavio je rekorde za prodaju i prihode u četvrtom tromesečju. Narudžbe su takođe na rekordnom nivou, objavila je kompanija.

Nisu svi vrhunski proizvođači automobila prošle godine prošli tako dobro. Veliki uticaj na to može imati i vreme predstavljanja novih proizvoda.

Rols-Rojsu prodaja pala za 26 odsto

Na primer, prodaja Rols-Rojsa pala je za više od 26 dosto prošle godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 2019. godina je bila prva puna godina prodaje SUV-ja "Rolls-Royce Cullinan", jednog od najpoznatijih njihovih modela. Suprotno tome, 2020. godine tvornica Rols-Rojsa prestala je da proizvodi "Ghost Sedan" većim delom godine, dok se pripremala za novu redizajniranu verziju.

Ipak, prema BMW-u, matičnoj kompaniji Rols-Rojsa, knjiga narudžbi puna je za veći deo 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu