Niske plate, mnogo rada i ograničena prava: Mogu li dostavljači hrane da očekuju bolje dane?

Špansko ministarstvo rada, sindikati i udruženja poslodavaca načelno su se dogovorili o zakonu kojim će biti unapređena prava dostavljača hrane.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

15:51

Niske plate, mnogo rada i ograničena prava: Mogu li dostavljači hrane da očekuju bolje dane?
Foto: EPA, Christophe Petit Tesson

Stvar se odnosi na one koji rade za globalne digitalne platforme, čime im se garantuje status stalno zaposlenih umesto da budu samozaposleni.

Cilj novog zakona je poboljšanje uslova rada za zaposlene u sektoru isporuke hrane, koji trenutno primaju niske plate, imaju dugo radno vreme i ograničena radna prava.

Zakonom će biti promenjen odnos tih radnika i poslodavaca kao što su Diliveru (Deliveroo), Glovo ili Uber its (Uber Eats), prenosi španska novinska agencija EFE.

Tekst bi se odnosio na sektor isporuke uopšte, pokrivajući dostavu hrane i drugih proizvoda.

Novi zakon će morati da odobri parlament.

Ova inicijativa podstaknuta je nedavnom presudom španskog Vrhovnog suda od 29. septembra 2020, po kojoj dostavljača u kompaniji Glovo treba smatrati zaposlenim a ne samozaposlenim.

Dva najveća sindikata u Španiji pozdravili su te promene, a jedan od njih je predložio da bi trebalo tražiti da se inicijativa proširi na zaposlene na svim digitalnim platformama.

Prema izvorima upoznatim sa pregovorima, promene važećeg radnog zakonodavstva će se vrlo verovatno odnositi samo dostavljače u sektoru hrane, preneo je list Sinko Dias.

Međutim, promene ne podržavaju svi dostavljači, jer neki žele da ostanu samozaposleni da bi mogli da odlučuju za koga i kada da rade. Oni koji su protiv inicijative bi želeli da sa ministrom rada razmotre alternative.

Dva najveća udruženja dostavljača u Španiji AAR i APRA naveli su da, iako se zakon odnosi na njih, oni ne učestvuju u pregovorima sa vladom, prenosi Euraktiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: