Aktuelno 4

08.05.2024.

12:55

"Izrael je glavni problem": Evrovizija u centru pažnje zbog satanizma, ali i protesta VIDEO

Nakon prve polufinalne večeri Evrovizije strasti se ne stišavaju pa sa jedne strane stižu omentari o satanističkim, a sa druge o političkim simbolima.

Izvor: B92.net

"Izrael je glavni problem": Evrovizija u centru pažnje zbog satanizma, ali i protesta VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na sceni smo često imali "vatrene" momente, potom različite obrede, pa i naizgled golog muškarca koji izlazi iz jajeta.

Kako je za TV Prva rekao politikolog Ognjen Gogić, Evrovizija svake godine pomera granice i to koliko može da šokira. Tačnije, zemlje učesnice sas svojim nastupima ispituju i publiku.

Dodaje da je u prvom polufinalu tako viđen "sa jedne strane satanistički ritual, a sa druge jedan vrlo lascivan nastup Velike Britanije koji u ovom slučaju nije bio takmičarski".

On je naveo da je, pak, neminovna povezanost ovog muzičkog takmičenja sa politikom.

"Na Evroviziji se predstavljaju države, a one imaju svoje politike i to je neodvojivo", rekao je Gogić dodajući da je, pored solidarnosti sa Ukrajinom, ove godine glavna tema Izrael.

Naime, i organizatori su najavili da su mogći protesti, a u Malmeu dežura hiljade policajaca, koji su došli i iz susednih zemalja. Predstavnici Izraela ogranično je kretanje i ne sme da napušta hotel do nastupa.

"Organizatori su zabranili korišćenje drugih zastava osim zvaničnih državnih i lgbt, odnosno između redova je zabranjena palestinska zastava. Ipak, desilo se to da je na otvaranju Erik Sade, predstavnik Švedske iz 2012. godine, nosio oko zgloba "anafarku" kako mi to zovemo, palestinsku maramu. On je inače ima palestinsko poreklo.  Irska predstavnica morala je da skloni natpise na licu i garderobi koji su bili ispisani starim pismom koji niko ne razume, ali je tokom probe uočeno i dešifrovano da poziva na mir i slobodu Palestini", naveo je Gogić.

Profimedia

On je dodao da su svakako svi favoriti prošli u finale, ali da, iako su Hrvati prvi na kladionicama, još uvek sve izgleda neizvesno.

Podsetimo, srpska predstavnica Teya Dora se sa pesmom Ramonda plasirala u finale Evrovizije u Malmeu. Ona je jedna od 10 finalista koji su izabrani prve večeri.

Izvor: Prva tv

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: