Sa 544 miliona evra "spali" na sedam miliona: Grčki turizam u krizi

Prihodi od turizma opali su na 7 miliona evra u aprilu u odnosu na 544 miliona u istom mesecu prošle godine, saopštila je Centralna Banka Grčke.

Svet

Izvor: B92

Subota, 20.06.2020.

10:22

Sa 544 miliona evra
Foto: B92, Darja Balšiæ

Kako je Centralna banka Grčke navela u saopštenju, višak bilansa usluga smanjio se, što je odraz oštrog pogoršanja bilasna putovanja i prevoza.

Konkretno, suficit putnog bilansa pao je gotovo na nulu, pošto je dolazak stranih državljana, kao i prihod od njih pao 96,2 odsto, a uplate putovanja smanjene su 99,2 odsto.

Smanjenje transportnog suficita najviše se može pripisati padu neto prihoda od 15,5 odsto, uglavnom od usluga morskog prevoza.

Stanje grčkog tekućeg računa pokazalo je manji deficit u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, zahvaljujući poboljšanom trgovinskom bilansu, saopštila je u petak Banka Grčke.

Podaci Centralne banke Grčke pokazali su deficit od 1,133 milijardi evra, u odnosu na deficit od 1,397 milijardi evra u aprilu prošle godine, prenosi portal Keep talking Greece.

Tekući račun Grčke u 2018. godini pokazao je deficit od 5,3 milijarde evra, što je porast od 2,1 milijardu na nivou godine u odnosu na rast trgovinske razlike. U 2019. godini tekući račun pokazao je deficit od 2,6 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: