Hoće veće plate: Štrajk 15.000 radnika trajaće tri nedelje

Oko 9.000 radnika u finskim fabrikama papira započeće danas tronedeljni štrajk nakon prekida razgovora o platama, navodi se u njihovom saopštenju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

09:20

Hoće veće plate: Štrajk 15.000 radnika trajaće tri nedelje
Foto: Epa, k3studija

Njima će se u štrajku pridružiti i 6.000 radnika pilana, fabrika šperploča i ostalih šumskih postrojenja, čime se ukupan broj radnika u štrajku povećava na oko 15.000, prenosi Rojters.

Kako se navodi, poslodavci su obećali da će na štrajk odgovoriti obustavom rada u desetak postrojenja od 10. februara, osim ako se do tada ne postigne dogovor, što će dodatno paralisati finsku šumarsku industriju, što je toj zemlji glavni izvor prihoda od izvoza.

"Štrajkovi i obustave rada biće okončani ranije ukoliko se postigne odgovarajući ishod pregovora između strana i ako ga odobre obe strane", saopštio je sindikat Paperilito i dodao da je naredna runda pregovora zakazana za utorak.

Dok sindikati traže veće plate i manje radnih sati, poslodavci, koje predstavlja Federacija finske šumarske industrije, smatra da je radna snaga suviše plaćena u odnosu na Švedsku i Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: