Koka-Kola: Ne odustajemo od plastičnih flaša, ljudi ih i dalje žele

Atlanta -- Koka-Kola neće izbaciti plastične boce za jednokratnu upotrebu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, monticello
Foto: Depositphotos, monticello

Kako kažu, potrošači i dalje žele da ih koriste. Ipak, iz te kompanije poručuju da će do 2030. polovina plastične ambalaže biti reciklirana.

"Potrošači vole plastične boce zbog toga što su praktične, mogu da se zatvore i lagane su", izjavila je za Bi-Bi-Si Bea Perez, šefica za ekološku održivost u kompaniji.

Ova kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača plastičnog otpada, obavezala se da će reciklirati sve plastične boce koje bude koristila do 2030. godine. Međutim, borci za zaštitu životne sredine tvrde da će mnogo flaša i dalje završavati na odlagalištima otpada.

Ovaj gigant pića proizvodi oko tri miliona tona plastične ambalaže godišnje, što iznosi 200.000 boca u minuti. U 2019. godini humanitarna organizacija Brejk fri from plastik proglasila je Koka-Kolu najvećim zagađivačem među brendovima, prenosi Klix.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Bea Perez je rekla da je kompanija shvatila da od sada mora biti deo rešenja problema. Koka-Kola se obavezala da će do 2030. godine u svojim ambalažama koristiti najmanje 50 odsto recikliranog materijala. Takođe, najavila je saradnju s nevladinim organizacijama širom sveta kako bi se unapredilo prikupljanje boca.

Međutim, Bea Perez ističe da kompanija ne može potpuno da odustane od plastike, kao što neki aktivisti žele, jer bi to, prema njenim rečima, znatno smanjilo prodaju.

"Ne radimo dobro ako ne ugađamo potrošačima", rekla je. "Zato, kako budemo menjali našu infrastrukturu za proizvodnju boca i uvodili sistem recikliranja, tako moramo ukazati potrošačima koje su prednosti toga. Oni će se menjati s nama", dodala je.

Bea Perez je rekla i da poštuje idealizam mladih aktivista, poput 19-godišnje Melati Vijsen, koja je prošle godine uz pomoć svoje sestre Isabel uverila vlasti na Baliju da zabrane jednokratnu upotrebu plastičnih kesa, slamčica i stiropora.

Zbog takve vrste plastike došlo je do začepljenja na okolnim morima i to je ozbiljno naštetilo morskom životu.

Takođe je rekla da se slaže s apelima da kompanija dostigne svoje ciljeve i pre 2030. godine, iako nije rekla kakve će korake preduzeti ako to ne bude slučaj.

"Moramo dostići ovaj cilj i hoćemo, nema sumnje", zaključila je.

strana 1 od 190 idi na stranu