Neverovatni podsticaji: Usvojili paket fiskalnih mera vredan 121 milijardu dolara

Japanska vlada usvojila je paket fiskalnih mera u vrednosti od 121 milijarde dolara kako bi podstakla slabašan ekonomski rast.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2019.

15:08

Neverovatni podsticaji: Usvojili paket fiskalnih mera vredan 121 milijardu dolara
Foto: Depositphotos, denismagilov

Tokio želi da "15-mesečnim proračunom" spreči slabljenje tražnje zbog nedavnog povećanja stope PDV-a, posustajanje ekonomskog rasta pod uticajem međunarodnih trgovinskih sporova, kao i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Cilj je da se ekonomija oživi podsticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput tajfuna Hagibis, koji je u oktobru usmrtio više od 90 ljudi.

Mere uključuju i finansiranje obnove područja opustošenih tajfunima.

Vlada je "sastavila snažan paket" kako bi omogućila uspešnije prevladavanje rizika ekonomskog pada, rekao je premijer Šinzo Abe na sastanku s vladinim zvaničnicima i poslanicima vladajuće stranke, prenosi portal Novac.

Japanska ekonomija porasla je u tromesečju od jula do septembra "mršavih" 0,2 odsto zbog slabe lične potrošnje. To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i pre podizanja stope poreza na dodanu vrednost s osam na deset odsto, verovatno i zbog stagnacije plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: