Borba s klimatskim promenama: EU razmatra uvođenje novih energetskih poreza

Helsinki -- Evropska unija razmatra uvođenje novih energetskih poreza kako bi ispunila svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, tvrde visoki evropski zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/kevron2002
Foto: Depositphotos/kevron2002

Istovremeno navode i da Nemačka apeluje na "drastične korake" za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Članice EU su u protekloj deceniji predvodile globalni prelazak na obnovljivu energiju i uspostavile su najveći sistem trgovine emisijama štetnih gasova, u nastojanju da oporezuju emisije ugljen-dioksida i smanje zavisnost od goriva koja zagađuju vazduh.

Međutim, regulative EU o porezu na energente nisu promenjene više od 15 godina, navodi britanska agencija Rojters.

"One su zastarele i slabo prilagođene izazovima klimatskih promena i razvoju energetske politike na nivou bloka", navodi se u dokumentu o kojem će danas i sutra razgovarati ministri finansija EU u Helsinkiju.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc je, po dolasku na sastanak, naglasio da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promena i zatražio međunarodni pristup u vezi sa ovim pitanjem.

Evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskis je novinarima rekao da su među opcijama porez na ugljen-dioksid i reforma energetskog poreskog sistema. Među mogućim merama navedenim u dokumentu su i više minimalne poreske stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

strana 1 od 203 idi na stranu