FT otkriva: SAD još ranije "bacile oko" na Grenland, jedna odluka Kine ih je primorala na to

London -- Ideja Donalda Trampa o kupovini Grenlanda možda je puka fantazija, ali su SAD već od ranije "bacile oko" na resurse tog ostrva, piše "Fajnenšel tajms".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Aquir014b
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Posebno su im interesantna bogata nalazišta metala retke zemlje, tvrdi londonski list.

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o vađenju tehnoloških metala tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja nakon što je Kina nagovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi FT.

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalažišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona, prenosi agencija Hina.

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka. Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže, pak, lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje. Gadolinijum se može naći u uređajima za magnetnu rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju.

Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 posto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel tajms.

strana 1 od 199 idi na stranu