Haos na nebu: 100 aviona prizemljeno, oglasio se i Boing

Kinesko civilno vazduhoplovstvo naredilo je svim avio-kompanijama da privremeno zabrane letove aviona boing 737 Max 8.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2019.

09:07

Haos na nebu: 100 aviona prizemljeno, oglasio se i Boing
Foto: Epa/STRINGER

Ovaj potez usledio je posle pada jednog takvog modela u Etiopiji. Odluka će biti na snazi devet sati.

Kako su objasnili, reč je o bezbednosnoj meri jer je to druga nesreća s istim avionom. Podsetimo, jedan Boeing 737 Max 8 pao je u okean u blizini indonezijske obale, a u toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

Inače, zabrana Kine odnosi se na 100 aviona, što je četvrtina globalne flote.

Oglasila se i kompanija Boing koja je saopštila da trenutno nema osnova za "izdavanje novih smernica za operatore na osnovu do sada dostupnih informacija u istraživanju pada boinga 737 max"

Podsetimo, etiopski putnički avion, marke "boing 7373 max" sa leta ET 302, koji je poleteo iz Adis Abebe ka Najrobiju, srušio se u nedelju ujutro svega šest minuta od poletanja. Kako su saopštili zvaničnici "Etiopijan erlajnsa" svi ljudi koji su bili u njemu, 149 putnika i osam članova posade, poginuli su.

Na konferenciji za medije takođe je saopšteno da je pilot, čim je poleteo, počeo da prijavljuje da ima tehničkih problema zbog čega je tražio hitno vražanje na aerodrom s kog je poleteo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: