Svet

Petak, 08.03.2019.

16:24

Inicijativa "Pojas i put" - Još jedna zemlja u igri, gradi tunel

Finsko preduzeće "Finest" saopštilo je da je potpisalo memorandum o razumevanju s kineskom kompanijom "Tačston" o finansiranju izgradnje železničkog tunela.

Izvor: Tanjug

Inicijativa
Foto: Thinkstock, ilustracija

Naime, železnički tunel povezivaće Helsinki sa prestonicom Estonije, Talinom.

Kako izveštava Rojters, ovo je najnovija infrastrukturna investicija u okviru inicijative Pekinga "Pojas i put".

Kompanija "Tačston" će staviti na raspolaganje "Finestu" sredstva u iznosu od 15 milijardi evra za ovaj projekat, na osnovu čega će steći jednu trećinu vlasničkog udela u planiranom tunelu dužine 100 kilometara, dok će dve trećine sredstava biti dug finske firme.

Inicijativa "Pojas i put" ima za cilj da poveže Kinu morskim i kopnenim putevima duž starog "Puta svile" sa jugoistočnom i centralnom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom.

"Finest", koji je ranije procenio ukupne troškove tunela između 15 i 20 milijardi evra, naveo je da će finansijski detalji biti utanačeni sa "Tačstonom" u narednih šest meseci.

Kompanija je u decembru obezbedila prva strana sredstva od 100 miliona evra od građevinske firme ARJ iz Dubaija, a u potrazi je i za evropskim investitorima.

Vođa projekta Peter Vesterbaka kaže da će tunel biti izgrađen do kraja 2024. godine, mada je u studiji izvodljivosti, koju su naručile vlade Finske i Estonije i koja je objavljena 2017. godine, navedeno da bi mogao da bude otvoren 2040. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: