Biz / Svet 17

Putin pravi novo čudo na Dalekom istoku

Presednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija namerava da Dalekom istoku izgradi moćan centar za međunarodnu saradnju i ekonomsku integraciju.

Izvor: Sputnik
(Foto: Getty images)

Naši napori imaju za cilj stvaranje moćnog centra za međunarodnu saradnju i integracije, poslovne i investicione aktivnosti, obrazovanje, nauku i kulturu ovde u dinamično napredujućem Azijskopacifičkom regionu“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Foruma.

On je istakao da stvaranje takvog centra treba da poboljšanje blagostanja stanovnika dalekoistočnog regiona „kako bi ljudi u potpunosti mogli da se ostvare“.

Razvoj Dalekog istoka predstavlja moćan resurs za postizanje planiranog proboja u ruskoj ekonomiji u celini, dodao je ruski predsednik.

"U tome vidimo moćan resurs za postizanje strateških ciljeva koje smo postavili, za prodoran razvoj, jačanje konkurentnosti zemlje i poboljšanje kvaliteta života građana“, istakao je Putin.

Govoreći na četvrtom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da će Daleki istok dobiti ulogu zamajca ruske ekonomije.

Stopa ekonomskog rasta na Dalekom istoku trebalo bi da bude veći od svetskog proseka, oko šest odsto godišnje, izjavio je ruski predsednik.

"Potrebno je da stopa ekonomskog rasta ruskog Dalekog istoka bude veća od svetskog proseka. I mi shvatamo da je ovo težak zadatak. Naši susedi u Azijskopacifičkom regionu pokazuju dobre stope rasta. To znači da bi na Dalekom istoku trebalo da dostižemo oko šest odsto godišnje. Konkurencija je jaka i time bi naš rad trebalo da bude efikasniji“, istakao je Putin, prenosi Sputnik.

Komentari 17
Čitajte
Pošalji komentar