Turisti im naštetili, sad traže 30 € za ulazak u zemlju

Vlada Novog Zelanda planira da uvede porez za većinu međunarodnih putnika kako bi smanjila opterećenost na rastućem turističkom sektoru.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ministarstvo turizma će početi da naplaćuje takse od posetilaca od 35 dolara. Očekuje se da će nova taksa povećati budžet zemlje za 55,8 miliona dolara. Vlada, navodno, planira da koristi sredstva za finansiranje infrastrukture.

"U redu je da i turisti daju mali doprinos, tako da možemo da im pomognemo u pružanju bolje infrastrukture koja im je potrebna i zbog bolje zaštite prirodnih resursa u kojima uživaju ", rekao je ministar turizma Kelvin Dejvis.

Oni koji dolaze iz Australije biće izuzeti od ove takse, a možda to mogu dao čekuju i turisti iz Kine.Upravo iz te dve zemlje su im najbrojni gosti.

Naplata će, kako se navodi, vršiti prilikom aplikacija za vizu, kao i putem novog elektronskog sistema za putovanja na kome se radi.

Novi Zeland beleži rekordan rast turizma u protekle četiri godine, što je značajno uticalo i na privredni rast, ali je istovremeno oštetilo infrastrukturu. Lokalni stanovnici brinu da su nekada netaknute divljine sada preplavljene ljudima.

strana 1 od 171 idi na stranu