Rusi stopirali radove na turskom prvencu

Ruska državna kompanija Rosatom obustavila je radove na izgradnji prve nuklearne elektrane u Turskoj, saopštili su turski zvaničnici.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2015.

17:33

Default images
Foto: Thinkstock.com

Obustavljanje radova dolazi u trenutku pooštravanja tenzija između Moskve i Ankare nakon što je Turska oborila ruski vojni avion u blizini tursko-sirijske granice.

Rosatom, međutim, nije prekinuo ugovor o izgradnji 20 milijardi dolara vrednog projekta i okleva da to učini zbog klauzule o kompenzacijama, navode zvaničnici turskog energetskog sektora, a prenosi Rojters.

Ankara, i pored toga, već procenjuje potencijalne nove kandidate za projekat, naveli su oni.

Turska je 2013. angažovala Rosatom na izgradnji nuklearnih reaktora kapaciteta 1.200 megavata, budući da želi da se oslobodi zavisnosti od energije iz inostranstva.

Ruska kompanija je prvobitno obećala da će prvi reaktor u gradu Akuju na jugu Turske biti izgrađen do 2019, ali su regulatorne prepreke i finansijski problemi Rusije usporili napredak projekta.

Rusija je, kao odgovor na obaranje njenog aviona, zabranila uvoz brojnih prehrambenih proizvoda iz Turske..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: