Region 9

03.05.2024.

12:13

Orban zabrinut: Igraju se vatrom

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da se Evropa igra vatrom, "na granici mira i rata" i da je zabrinut za njenu budućnost.

Izvor: Tanjug

Orban zabrinut: Igraju se vatrom
Profimedia

Podeli:

Napominjući da rat u Ukrajini traje dve godine, Orban je u intervjuu za radio-stanicu "Košut" rekao da evropski lideri uvode sankcije, sprovode strategije i "iz dana u dan prelaze ne iz rata u mir, već iz mira u rat", prenosi MTI.

"To je veoma opasno i zabrinut sam za budućnost Evrope", rekao je mađarski premijer.

Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je takođe Orban.

Orban je za državni rekao radio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i moraće da budu povećani.

Orban je naveo i da Mađarska neće dozvoliti da bude prisiljena da u uđe u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko bezbednosno rešenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

"Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate", naveo je Orban.    

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a, navodi MTI.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: