VW zabranio prodaju novih modela

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen naložila je dilerima u SAD i Kanadi da obustave prodaju novih modela opremljenih 3,0-litarskim V6 TDI dizel motorima.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2015.

19:02

Default images
Foto: Beta/AP

Odluka o prekidu prodaje usledila je posle obaveštenja američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da su u brendovima iz VW grupe instalirani nelegalni uređaji kod pojedinih trolitarskih dizel modela.

Kako navodi Rojters, prodavcima folksvagena i audija je naloženo da obustave prodaju novih modela za 2015-2016. godinu sa 3,0-litarskim V6 TDI motorom, kao i Folksvagenovog "tuarega" i audija A6, A7, A8, Q5 i Q7.

Ranije danas, nemački ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint je izjavio da se među 800.000 Folksvagenovih automobila kod kojih su utvrđene nedoslednosti u vezi sa nivoom emisije ugljen-dioksida (CO2), nalazi oko 98.000 benzinaca. Njegova izjava dolazi samo dan pošto je Folksvagenova interna istraga pokazala da još 800.000 njegovih vozila emituje veće količine CO2 nego što su prethodna testiranja pokazala, prenosi agencija Frans pres.

Folksvagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom sveta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je sinoć otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: