Hronika 0

26.04.2024.

11:30

Tužilaštvo u Nišu preuzima slučaj smrti brata osumnjičenog za ubistvo male Danke

Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu ovlastilo je Više javno tužilaštvo u tom gradu da preuzme radnje i mere radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je 7. aprila preminuo D. D. u Policijskoj stanici u Boru tokom zadržavanja, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug

Tužilaštvo u Nišu preuzima slučaj smrti brata osumnjičenog za ubistvo male Danke
RINA

Podeli:

On je u policiji tada zadržan po nalogu VJT u Zaječaru zbog sumnje da je pomagao svom bratu D. D. da sakrije telo devojčice, koje još nije pronađeno.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je po prispeću obdukcionog zapisnika Instiituta za sudsku medicinu u Beogradu o njegovoj smrti, podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u ovom postupku, a u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja.

Inače, kako saznaje Tanjug, Opšte obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca iz 2017. godine propisano je da su svi javni tužioci dužni da u predmetima koji se odnose na moguće slučajeve zlostavljanja od strane policijskih službenika preduzmu radnje i mere predviđene Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, dok je u tački 4. Metodologije propisano da istragu ne treba da vodi javni tužilac koji je postupao ili postupa i u predmetu u kojem se oštećeni (navodna žrtva zlostavljana) pojavljuje kao okrivljeni ili svedok.

Apelaciono tužilaštvo u Nišu je razmatrajući navode predloga VJT u Zaječaru, kao i dostavljene priloge, utvrdilo da su svi nosioci javnotužilačke funkcije u tom tužilaštvu preduzimali radnje u predmetu u kojem je sada pokojni D. D. imao svojstvo okrivljenog, zbog čega postoje stvarni razlozi zbog kojih VJT u Zaječaru nije moglo sprovesti istragu na način propisan tom Metodologijom radi utvrđіvanja okolnosti pod kojim je on preminuo.

D. D. je preminuo 7. aprila u Policijskoj stanici u Boru, gde je bio priveden zbog sumnje da je pomogao svom bratu D. D. da sakrije telo dvogodišnje devojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora. Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još nije pronađeno. Zakon o javnom tužilaštvu u članu 21 propisuje da "neposredno viši glavni javni tužilac može obrazloženim rešenjem ovlastiti niže javno tužilaštvo da postupa u stvari iz nadležnosti drugog nižeg javnog tužilaštva ako je nadležno javno tužilaštvo sprečeno iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u predmetu", što je rešenje o supstituciji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: