Britaniju napuštaju gasterbajteri

Sa usporavanjem privrednih aktivnosti i zatvaranjem sve većeg broja radnih mesta, oko milion stranih radnika otići će iz Velike Britanije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

11:02

Default images

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji trenutno pogađa 1,72 miliona ljudi, ali ekonomisti predviđaju da će do Božića preći broj od dva miliona i da će nastaviti da raste.

Bez odlaska imigranata, nezaposlenost u Velikoj Britaniji bi bila bliža broju od tri miliona nego od dva miliona ljudi, tvrdi predsednik britanske komisije za jednakost i ljudska prava Trevor Filips.

Odlazak milion radnika iz Velike Britanije predstavljao bi jedan od najvećih emigracionih talasa u britanskoj istoriji, sličan onome koji je zabeležen tokom Prvog svetskog rata, kada je godišnje 300 hiljada ljudi napuštalo zemlju.

Od proširenja Evopske unije 2004, više od 800 hiljada evropskih radnika doselilo se u Veliku Britaniju u potrazi za poslom. Međutim, sa usporavanjem britanske ekonomije je došlo do preokreta, pa se smatra da se već pola miliona njih vratilo u domovinu.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je najmanje sto hiljada poljskih radnika napustilo Veliku Britaniju u proteklih godinu dana, a savetnici poljske vlade predviđaju da će još 400 hiljada njih slediti njihov primer u idućih 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: