Svet

Ponedeljak, 20.04.2020.

10:06

Nemačka želi da kupi 45 američkih aviona F-18

Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer formalno je američkoj vladi najavila da njena zemlja želi da kupi 45 Boingovih borbenih aviona tipa F-18.

Izvor: Tanjug

Nemačka želi da kupi 45 američkih aviona F-18
Foto: Depositphotos/VDW

Međutim, ta namera naišla je na žestoku kritiku iz redova koalicionog partnera Socijaldemokatske partije (SPD).

Te letelice treba da zamene već zastarele "Tornado" avione koje koristi nemačka vojska, piše nemački "Špigl".

Kramp-Karenbauer je svom američkom kolegi Mark Esperu u četvrtak uputila mejl, kojim je prenela svoje namere.

Ti avioni, u slučaju potrebe, mogli bi na vojnom aerodromu Bihel biti opremljeni i američkim nuklearnim oružjem, dodaje list.

Planirana je kupovina 30 aviona F-18 "Superhornet" I 15 aviona F-18 "Grovler", koji su specijalizovani za elektronsku borbu, jer specijalnim senzorima mogu da onesposobe protivničke radare.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da još nema zvanične odluke o nasledniku "Tornada", a i zvaničnu nabavku morao bi da odobri i Bundestag.

Oko ovog pitanja postoji spor sa SPD-om, čiji šefa poslaničkog kluba Rolf Micenih odlučno odbija kupovinu američkih aviona, ističući da Kramp-Karenbauer o tome nije ni razgovarala sa koalicionim partnerom.

Međutim, tvrdi "Bild", bilo je nedavno poverljivih konsultacija sa šefom diplomatije Hajkom Masom i vicekancelarom Olafom Šolcom, koji su iz SPD-a.

Zbog velikog nezadovoljstva unutar SPD Kamp-Karenbauer je, kako tvrdi "Špigel" otkazala planirano predstavljanje planova za zamenu "Tornada", ali nije odustala od upućivanja mejla Amerikancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: